Henrik Fexeus låter vetenskapen göra jobbet
2 Okt 2013 kl: 00:00

Henrik Fexeus låter vetenskapen göra jobbet

Hur många av oss har inte fått göra en rad olika tester i samband med en jobbintervju? Förmodligen ganska många. Allt fler arbetsgivare använder vetenskapen i samband med rekryteringsprocesser. Men om det funkar i arbetslivet bör det väl funka lika bra i kärlekslivet? Likheterna mellan en lyckad matchmaking i arbetslivet och kärlekslivet är faktiskt slående. Det känns rätt från båda håll och leder till en bra relation som bygger på ömsesidig respekt och förtroende.

 

Men funkar det verkligen? Den frågan ska SVT söka svar på i sin nya satsning Kärlekskoden, en serie där tre singlar kommer undersöka om vetenskap och ny forskning kan hjälpa dem att hitta den rätta partnern. Programledaren Henrik Fexeus, Sveriges främste mentalist och tankeläsare, har höga förväntningar på resultatet.

 

– När jag berättar om den här tv-serien är det många som frågar varför vi vill krångla till det så mycket. Men egentligen är det precis tvärtom. I dag råder en enorm kommersialism kring dejtning. Det finns mängder av böcker och sajter på området. Med det här programmet vill vi utröna vad vi har med oss från grunden, i kraft av att vara djur. Vi vill gå tillbaka till vår natur. Det handlar egentligen bara om att förstå hur vi som människor fungerar. Vi som gör det här programmet tror på vetenskapen. Hade vi varit för osäkra hade vi inte vågat satsa.

 

 

Men hur kul är det att hitta kärleken genom vetenskapen?

– Visst, det är lite osexigt och inte särskilt romantiskt. Men det jag hoppas på är att det här programmet kan få oss att slappnar av lite. Vi är väl rustade för att hitta kärleken. Vi har det inom oss, vi måste bara bli medvetna om det.

 

Att använda vetenskapen det vardagliga livet är välkänd mark för Henrik, som skrivit en rad böcker om hur vi människor fungerar och vilka drivkrafter och mekanismer som ligger bakom våra beteenden. Hans förhoppning är att vetenskapen får allt större betydelse för oss i framtiden.

 

Vi är väl rustade för att hitta såväl kärleken i livet som att hitta det vi gillar att jobba med och det vi mår bra av. Vi har allting inom oss. Problemet är livet runt omkring som stör och förvirrar. Genom en ökad medvetenhet kring vetenskapen och hur vi människor fungerar tror jag att vi kan återfå vår tilltro till oss själva och till vår förmåga att hitta rätt i livet.

Henriks matchmaking-tips i arbetslivet

– Skala bort allt runt omkring dig och utgå från dig själv, din natur.

 

 

Läs också:

Fixa drömkarriären – 8 steg

Bli mer effektiv med mindfulness