10 Feb 2012 kl: 00:00

Hennes pipor kostar 40 000 kronor

Det började med min farfar, Sixten Ivarsson. Han var också pipmakare och den som utbildade först min pappa och sedan mig. Jag har alltid vetat att det var just det här jag ville göra, alltid älskat dofterna, verktygen och det magiska i att förvandla en bit trä till något så vackert. Min första pipa gjorde jag när jag var nio år gammal, och när jag var arton började jag jobba för min farfar i hans verkstad. Några år senare utbildade jag mig till industridesigner och arbetade sedan ett tag som designer på vanliga företag, bland annat Ikea. Men saknaden efter piporna blev för stor och jag bestämde mig för att gå tillbaka och starta eget.

I början var det tufft. Att leva upp till förväntningarna och arvet efter min pappa och farfar var svårt, men nu går det bra. Ironiskt nog har det gått bättre och bättre i och med alla ekonomiska kriser. Det är som att folk prioriterar att njuta av livet när det är som stressigast och jobbigast omkring dem. Jag gör en pipa i veckan ungefär, och eftersom de jag gör är så exklusiva så måste de vara helt perfekta. En pipa i den prisklass jag gör kostar mellan 20 000 och 40 000 svenska kronor.

Jag tillbringar mina dagar i verkstaden. Ibland jobbar jag med högljudda maskiner men oftast är det ett rent handarbete. Då och då åker jag på olika pipmässor. Nästa vecka ska jag till exempel till Kina. Att jag är kvinna i en mansdominerad bransch har aldrig varit något problem. Pipvärlden är liten och eftersom både min farfar och pappa gjorde pipor så tycker nog de flesta att det är naturligt att jag också gör det. Jag har ju ändå varit med sedan jag föddes.

Jag vet att det är väldigt farligt att röka, men att röka pipor är inte som att röka cigaretter. Cigaretter känns mer som en drog. Pipor handlar om njutning och många piprökare säger att de förmodligen kommer att leva längre än genomsnittet – för att de kan konsten att stanna i ögonblicket och njuta av livet. Jag tror att det är hälsosamt att vara lycklig, och piprökare är enligt min erfarenhet ofta lyckliga människor. Jag röker själv varje dag och njuter otroligt mycket av den stunden.

Jag älskar det här jobbet, och jag älskar mina pipor. Jag brukar säga god morgon till dem när jag kommer in i min verkstad och jag tittar alltid till dem innan jag går och lägger mig på kvällen. Men jag har inga problem med att skicka i väg dem till återförsäljarna. Jag vill ju att de ska rökas, användas. Det är ju därför jag har gjort dem.

 

 

NANNA IVARSSON

Ålder: 36 år.

Bor: I Dragör utanför Köpenhamn.

Gör: Pipmakerska.
Njuter mest av just nu: Långa, mysiga mornar med mina två små pojkar.


Från sjukligt blyg till burleskdansös

Efter att ha varit väldigt blyg som barn och tonåring hittade hon sedan sig själv i burleskdansen och rollfiguren Duchess Dubois. Hon älskar att gå upp på scenen och inte behöva be om ursäkt för sig själv.
» Läs Duchess berättelse här!

 

 

Han dricker vin på jobbet

Som sommelier arbetar Alf dels med konsultation inom dryck och att ordna vinprovningar, dels med att skriva om vin och mat i olika tidningar. ”Jag försöker få folk att äta och dricka bättre, och sprida glädje!”, förklarar han.
» Läs Alfs berättelse här!

 

 

”Jag spelar bort en månadslön på ett par timmar”

Under studietiden fick Simon upp ögonen för pokerspel online. Idag arbetar han som professionell pokerspelare och jämför sitt jobb med en aktiemäklares, båda gör kvalificerade gissningar och satsar pengar.

» Läs Simons berättelse här!