Helen lyfter svåra frågor i ”Katastrof”
9 Apr 2012 kl: 00:00

Helen lyfter svåra frågor i ”Katastrof”

”Jag älskar radio! Jag lyssnar på det konstant, det har jag gjort sedan jag var liten. Jag pluggar till civilingenjör i Uppsala och för tre år sedan började jag jobba ideellt med Studentradion här.

Jag hade hela tiden idén att jag ville göra ett miljöprogram. Ämnet har alltid engagerat mig, redan som tioåring gjorde jag en tidning som hette Miljönytt. Så för ett år sedan, när jag hade blivit varm i kläderna och avancerat till programchef för Studentradion, passade jag på att starta programmet Katastrof. Vi pratar miljö och hållbar utveckling.
På ett underhållande sätt lyfter vi upp svåra dilemman och paradoxer, för att försöka reda ut hur allt hänger ihop och vart vi är på väg. Vi skyggar inte för frågor som andra undviker att prata om för att det är svårt. Som tillväxten: Den är bra för samhället, men vad händer när den hela tiden måste växa samtidigt som resurserna är ändliga? Samtidigt är det inte vår grej att vara moraliserande, vi lyfter frågorna och hoppas att vi får någon att tänka till.

Och så har vi inslag av humor, det är viktigt att det är kul att lyssna också.
Det som är intressant med miljöfrågan är att den är så bred, man kan diskutera den ur ett socialt, politiskt och etiskt perspektiv. Den är intressant naturvetenskapligt men också filosofiskt. Och den rör alla. Man kan ha olika åsikter om annat men alla vill rädda miljön.

Vi har fått väldigt bra reaktioner på programmet. På vår kick-off kom det så himla mycket folk. Det blev helt fullt i våra radiolokaler. Vi hade inte förväntat oss att så många skulle vara intresserade. Och vi vann Studentradiopriset för bästa reportage och bästa intervju i år. Det var kul! Det är skönt när man har jobbat hårt och någon säger ’bra jobbat’.
Rent personligt är det ett svårt program att göra, för att man ifrågasätter sig själv och sina åsikter. Jag läser på från alla olika vinklar innan programmen och vi hamnar ofta i kluriga diskussioner. Ibland får jag omvärdera det jag tror på. Jag lär mig mycket, men det är tufft.

Samtidigt händer det roliga saker varje dag! Alla är så otroligt drivna. Jag kan komma till våra planeringsmöten dagar då allt känns skit och inte kunna låta bli att bli glad. Där finns en energi som det inte går att värja sig emot.
Jag läser till civilingenjör och tycker att det är jätteviktigt med tekniska lösningar. Problemet är att forskningen ofta ligger långt fram men det är svårt att implementera den i samhället. Jag skulle vilja jobba med att översätta nya forskningsrön så att de blir begripliga. Man behöver informera om dem, och komma på sätt som företagen kan tjäna på att använda dem.

Nu närmar jag mig slutet på min utbildning, så jag har bestämt mig för att det dags att lämna över programmet för att fokusera på mina studier. Men jag hoppas att jag får återvända till radion senare i livet. Jag älskar att jobba med radiomediet och det är klart att det vore en dröm att sända den här typen av program även i framtiden. Det vore verkligen att kombinera mina två största intressen.”

 

HELEN LEGEBY

Ålder: 27 år.
Bor: Uppsala.
Pluggar: Civilingenjör med inriktning miljö- och vattenteknik vid Uppsala universitet.
Intressen: Böcker, långfärdsskridskor och mina vänner.
Gör om tio år: Arbetar med något häftigt projekt inom markmiljö, eller med information.