HELA LISTAN: Årets 100 Uppstickare
3 Dec 2015 kl: 00:00

HELA LISTAN: Årets 100 Uppstickare

1. Zara Larsson

17 år, artist

usl_zara3

Årets Uppstickare är en av Sveriges starkaste röster – både på topp­listorna och i jämställdhetsdebatten. Hon är en feministisk förebild som äger sociala medier, och vågar provocera och argumentera trots ständigt hat och hot. >> Läs artikeln om Zara här!

2. Ebba Busch Thor

28 år, partiledare, Krist­demo­kraterna

ebt_sc2

Hon är inte bara Kristdemokraternas nya och yngsta partiledare. Ebba Busch Thor har verkligen tagit plats i ramp­ljuset ­under året och väckt debatt såväl genom att vinna tittarnas hjärtan i partiledaredebatt som att beröra och uppröra genom att stå som ansvarig för den slopade decemberöverenskommelsen. >> Läs intervjun med Ebba här!

3. Elina Berglund

32 år, entreprenör

el_sc2

I dag är Elina inte bara ett matematiskt snille och partikelfysiker som var med och upptäckte Higgspartikeln. Hon är dessutom känd för appen Natural Cycles som hjälper kvinnor hålla koll på sin menscykel – helt utan hormoner. >> Läs intervjun med Elina här!

Plats 4 – 30:

4. Seinabo Sey

26 år, sångerska

Välförtjänt vinnare av priset Årets ­nykomlig på grammisgalan. Första fullängds­albumet Pretend släpptes i oktober. Var dessutom en av årets sommar­pratare i P1 och har bland annat varit med i tv-programmet Jills Veranda på SVT1.

5. John Guidetti

23 år, fotbollsspelare

Det karismatiska stjärnskottet som ledde U21-landslaget till guld. Med barndomsår tillbringade i både Sverige och Kenya verkar Guidetti fått det bästa av två världar, särskilt när det gäller fotboll.

6. Alice Teodorescu

31 år, opinionsbildare

Det är andra gången Alice Teodorescu ­tar plats på uppstickarlistan. I år mäktigare än någonsin i rollen som ny politisk chef­redaktör för GP. Teodorescu har under många år lett både debatter och diskus­sioner i alla typer av medier, ofta med ­fokus på individens frihet.
>> Läs intervjun med Alice här!

7. Vahid Toosi och Hamid Toosi

30 respektive 34 år, entreprenörer

Lanserade hörlurarna Pugz på Kickstarter. Backningen gick rekord­fort och i dag ­ligger entreprenörerna bakom Sveriges mest framgångsrika crowdfundingprojekt. Vi väntar spänt på nästa projekt.
>> Läs intervjun med Vahid och Hamid här!

8. Fanna Ndow Norrby

25 år, författare och sociala medier-profil

Startade @svartkvinna och har i skrivande stund mer än 33 000 följare på Instagram. Bokaktuell med Svart kvinna. Boken handlar bland annat om vardags­rasism, ojämlikhet och egna erfarenheter.

9. Stina Nilsson

21 år, längdskidåkare

Ung skidhjälte och en riktig pallplatsjagare som tog Sverige med storm när hon deltog i VM i Falun tidigare i år och spurtade hem ett silver i stafetten. Har hittills vunnit fyra internationella medaljer som senior, varav ett brons under vinter-OS i Sotji. >> Läs intervjun med Stina här!

10. Pranav Kosuri, Joacim Westlund och Amir Sharifat

27, 27, 26 år, entreprenörer

Entrepenörstrion som tog ­klivet in i ramp­ljuset med Flic, en trådlös genvägsknapp som du kan koppla till mobilen.­ Flic är nu en internationellt känd produkt och succén är ett faktum.
>> Läs intervjun med Flic-gänget här!

11. Lawen Mohtadi

36 år, journalist

Skrivit flera böcker, bland ­annat den ­hyllade boken om Katarina Taikon, som kämpade för romers rättigheter. ­I år har boken filmatiserats och Mohtadi själv har varit med och regisserat.

12. Olle Aronsson

29 år, entreprenör och journalist

Grundade tillsammans med Stefan Lundell den teknik- och startup­fokuserade nyhets­sajten Breakit, som snabbt blivit ett måste för både före­tag och intresserade privat­personer.

13. Jonathan Ortheden

18 år, webbentreprenör

Teknikgeniet som ­irriterar Snapchat och ­i hemlighet var med och utvecklade Apple Watch. Har gjort internationell succé med sina appar och fått ­stipendium från Apple två år i rad. Höll sin första TedX-föreläsning ­under november i Boston.
>> Läs intervjun med Jonathan här!

14. Peder Bonnier

35 år, webbentreprenör

Var med och skapade KIT, en nyhetssajt om det moderna Sverige. Sajten har snabbt fått många besökare och har nu en lojal skara läsare. En jordnära, annorlunda skildring av nyheter.

15. F19-Landslaget

Fotbollsspelare

Sveriges U19-tjejer vann guld i U19-EM. Ett lag med talanger som alla har en ljus framtid. >> Läs intervjun med F19-tjejerna här!

16. Clara Henry

21 år, Youtubeprofil

Komikern, bloggaren och Youtube-älsklingen Clara Henry är fantastisk alla år, men just i år släppte hon den hyllade boken Ja, jag har mens, hurså? >> Läs en tidigare intervju med Clara här!

17. Susanne Najafi och Emad Zand

34 respektive 31 år, entreprenörer

Står bakom en av årets största in­satser för flyktingar, Refugee Air: Let them fly. Arbetar huvudsakligen ideellt och har i år visat exempel på hur man kan förändra världen. >> Läs intervjun med Susanne och Emad!

18. David Sandberg

29 år, manusförfattare

Skaparen av Kung Fury, den crowdfundade filmen om hjälten Kung Fury som reser tillbaka i tiden för att stoppa kung-fu mästaren Adolf Hitler. Need we say more?

19. Manfred Erlandsson

16 år, Youtubeprofil

Är med sina humoristiska Youtubeklipp en av Sveriges stor­heter på sociala ­medier, särskilt bland de yngre genera­tionerna.
>> Läs intervjun med Manfred här!

20. Clara Bodén

32 år, filmskapare

Guldbaggenominerad för sin film Lgh+bil+ allt­ jag har och äger. In­spelad i Jämtland och reflekterar över Sveriges snabba urbanisering, geografisk ­tillhörighet och om utflyttade unga människor bör flytta tillbaka till sina hembygder. >> Läs intervjun med Clara här!

21. Kiril Trajkovski och Olle Lindén

Båda 36 år, entreprenörer

Två av de tre grundarna bakom företaget Epickal, som skapat de trådlösa bluetooth ­hörlurarna Earin. Drog in nästan en miljon pund på crowdfundingkampanjen för att skapa hörlurarna.

22. Sofia Appelgren

32 år, vd

Grundare av Mitt liv som ­hjälper akademiker med utländsk bakgrund att få kvalificerade arbeten i Sverige. >> Läs intervjun med Sofia här!

23. Giorgi Rostiashvili

31 år, designer

Hyllad och omtalad designer som gjorde debut under Fashion week Stockholm S/S 2016 i augusti. Årets ­vinnare av Elle:s och H&M:s nykomlings­stipendium.

24. Little Jinder

27 år, artist

Vann en grammis för Årets pop. I somras släppte hon singeln Sommarnatt och var med på bland annat Way out west. Årets nykomling!

25. Daniel Frank

21 år, Instagramprofil

Uppsalabon bakom Men with Class, troligen Sveriges mest ­populära Instagram­konto om mode för män.

26. Daniel Redgert

24 år, PR-konsult

Stjärnskottet som tagit branschen med storm. Opinionsbildare och medieprofil. Skriver bland annat för Expressen och är en del av Perfect Day Media. >> Läs intervjun med Daniel här!

27. Louise Lindblad

24 år, rymdingenjör

Med på VA:s lista om ­nytänkare. Rymd­ingenjör som vid 22 års ålder fick en utbildningsplats vid Nasas Inter­national Space University. Sveriges representant i Space Generation Advi­sory Council och ­ingenjör på ­portugisiska Tekever.

28. Johanna ”Jonielol” Nordström

20 år, twittrare

Västeråstwittrare som är omåttligt populär med över 62 000 följare. Har dessutom spelat in musik, Mellan han och hon är den kändaste låten. >> Läs intervjun med Johanna här!

29. Aron Anderson

27 år, äventyrare

Bland meriterna finns bestigningar av Kebnekaise och en simtur över Ålands hav för att samla in pengar som ambassadör för Barncancer­fonden. >> Läs intervjun med Aron här!

30. Thomas Sjögren

23 år, kock

Kulinariskt geni som är en av de yngsta vinnarna av Årets Kock. En bra grund ­leder till en ännu bättre gryta, kanske Michelin­stjärnor är nästa rätt på menyn? >> Läs intervjun med Thomas här!

Plats 31 – 60:

31. Sabina Ddumba, 21 år
Sveriges nya soulstjärna som i år släppt singlarna Not too young och Effortless, samt spelat på Grammis­galan.

32. Mariam Moufid, 23 år
Instagramstjärna som med kontot @hijabmuslim förser över 360 000 följare med modeinspiration för muslimer.

33. Sara Abdollahi, 34 år
Chefredaktör för tidskriften Författaren sedan februari i år. Även initiativtagare till plattformen Kultwatch.

34. Ida Lemoine, 30 år, Kajsa Lindström, 27 år, Linda Lindström, 27 år och Marie Björnstjerna, 32 år
Utgör nystartade byrån Beteendelabbet som ska knuffa näringslivet i rätt riktning.

35. Jimmy Adebisi Larsson, 30 år
En av våra starkaste antirastiska röster vars debattartiklar hos bland andra Dagens ETC och Dagens Arena fått stor viral spridning i år.

36. Andres Sehr, 35 år, Per-Olof Jernberg, 36 år och Yashar Moradbakhti, 36 år
Spotify-veteraner som har skapat språkappen Lingio, med särskilda funktioner för att hjälpa nyanlända att lära sig svenska.

37. Dan Song, 38 år, Jakob Johansson, 29 år och Kai Hübner, 37 år
Har med sin startup Gleechi utvecklat en prisad, unik mjukvara för att enkelt kunna animera händer.

38. Camilla Ljunggren, 32 år och Veronica Ericson Lakso, 25 år
Driver organisationen Business Challenge som i år har startat upp ett omvänt mentorskapsprogram, där unga entreprenörer är mentorer åt seniora ledare i näringslivet.

39. Ellinor Ekström och Sophie Lokko, båda 23 år
De kreativa hjärnorna bakom Guldvågen, ett nytt pris för att uppmärksamma de mest jämställda kommunikationsbyråerna i landet.

40. Adam Momodou ”Adam Tensta” Eriksson Taal, 32 år
Gjorde en uppmärksammad sorti från Nyhetsmorgon i protest mot att TV4 haft Louise Andersson-Bodin som som gäst efter ett rasistiskt uttalande på Youtube.

41. Semanur Taskin, 22 år
Grön ungdom-företrädare och initiativtagare till Refugees welcome-­manifestation i Stock­holm där ­­1­5 000 personer, inklusive statsministern, deltog.

42. Lovisa Levin, 27 år, Rosalyn Knapp, 26 år och Sanna Nilsson, 26 år
Codarica-grundarna har gjort succé med sina appar som lär barn att koda. Efter acceleratorprogram hos både Disney och Bonnier har de ­tagit in kapital och nu i december släpps en ny app.

43. Hala Mohammed, 29 år
Ordförande för Röda korsets ungdomsförbund som i år valdes till vice ordförande för Svenska Röda Korset – som den yngsta någonsin under organisationens 150 år. En av de personer som har citerats mest i media under flyktingkrisen.

44. Henrik Johansson, 33 år
Trots ständiga hot jobbar Henrik och resten av Inte rasist, men…-redaktionen ihärdigt vidare med att avslöja Sverigedemokraters hat och rasism på nätet.

45. Hjalmar Nilsonne, 29 år
Grundare av startupen Watty, som nu har tagit in riskkapital för att ta sin lösning för energibesparingar i hemmet till marknaden.

46. Sam Manaberi, 34 år
Social entreprenör som med sin startup Trine crowdfundar pengar till solenergiprojekt i utvecklingsländer.

47. Therese Lindgren, 28 år
Prisad som Årets youtuber 2015 för sina populära smink- och skönhetsvideor, men är även en viktig röst för att få fler att våga prata om panik­ångest.

48. Caroline Engvall, 37 år
Journalist och författare som lyfter oerhört viktiga ämnen – nu senast i boken Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet.

49. Sarah Sjöström, 22 år
Supersimmerskan tar plats på uppstickarlistan för andra året i rad. Denna gång för VM-succén i Kazan;­ ett världsrekord, två guld, två silver och ett brons.

50. Josef Wernersson, 19 år, Kieron Soames, 18 år och Zacharias Nordström, 19 år
Efter vinsten i Robot-SM i våras kammade Jönköpingstrion även hem en femteplats i grenen Rescue Line under VM i Hefei, Kina.

51. Sofie Lindblom, 26 år
IT-stjärna som tagit sig an tre tunga uppdrag i år; Innovation Manager på Spotify, styrelseledamot i Silicon Vikings och styrelseledamot i Womengineer.

52. Ida Björnstad, 29 år
TV4-profil och hjärnan bakom till #geborttillsport, ett initiativ för att ge fler barn och ungdomar möjlighet att idrotta.

53. Anas Hsissen, 31 år
Entreprenör och grundare av Flexibla människor bemanning, med målet att få mångfald på arbetsmarknaden. Även vinnare av Kompassrosen 2015.

54. Lina Jorheden, 32 år
Industrijätten Atlas Copcos landschef i Östafrika. Utsedd till Framtidens kvinnliga ledare 2015 av Ledarna.

55. Alexander Ernstberger,­ 29 år
Vd och medgrundare av Allra, som erbjuder tjänster för privatekonomisk trygghet och sedan starten har vuxit till en av branschens största aktörer. Utsedd till Årets unga entreprenör 2015.

56. Martin Wahlund, 39 år
Grundare och vd för spelföre­taget Fatshark som släppte självfinansierade Warhammer: End Times – Vermintide i oktober, och sålde över 300 000 exemplar på två veckor.

57. Emma Arnesson, 27 år
Eldsjäl bakom integrationsprojektet Hej främling som ska få nyanlända att trivas i Jämtland. Emma har tagit emot pris av kungen och i början av 2016 visas en dokumentärserie i SVT om just Hej främling.

58. Martina Elm, 28 år
Startup-stjärna som är initiativtagare till flera hackathons och medgrundare till Confetti, ett verktyg för snygga eventsajter.

59. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, båda 31 år
Duon bakom den hyllade appen Truecaller, med över 100 miljoner användare världen över.

60. Ahmed Abdirahman, 29 år
Grundare och ordförande för The Global Village, en förening i Järva­området som arbetar med frågor som integration, demokrati och mångfald.

Plats 61 – 100:

61. Siavosh Derakhti, 24 år
Social entreprenör och föreläsare som grundat nätverket Unga mot anti­semitism och främlingsfientlighet.

62. Maxida Märak, 27 år
Artist som blandar jojk med hiphop, samtidigt som hon är aktivist med ett brinnande engagemang för samers rättigheter och feminism.

63. Olivia Gyllenhammar, 17 år och Sara Haraldsson, 26 år
Författare till boken Stress och motståndskraft.

64. Isabelle Olsson, 32 år
Som huvuddesigner för Google Glass har hon en nyckelroll på ett av världens hetaste IT-bolag.

65. Emma Westas Rödin och Siri Grenholm, båda 20 år
Grundare av Pillerpodden med syftet att sprida en förändrad, normaliserad och vidgad bild av psykisk ohälsa.

66. Frida Wadsby, 28 år
Initiativtagare till att starta en svensk variant av organisationen SheSays, som lyfter kompetenta kvinnor inom marknadsföringsbranschen, framför allt genom mentorskap och föreläsningar.

67. Dana Pourkomeylian, 21 år
Styrelseledamot i Sveriges ungdomsråd och hjärnan bakom tankesmedjan Utopi (Unga för Tolerant Opartisk Politisk Interaktion).

68. Simon Strand, 25 år
Pr-profil som syns överallt och ­snart naglat sig fast på samtliga branschlistor över samtidens och framtidens mäktigaste.

69. Tove ”Tove Lo” Nilsson, 28 år
Artist och låtskrivare som slagit både hemma i Sverige och internationellt. Stor vinnare både på Grammisgalan och Musik­förläggarnas pris i år.

70. Jennie Strand, 34 år
Startat det ideella projektet För ­barn mot cancer som har dragit in över 900 000 kronor till Barn­cancer­fonden.

71. Amir Halim och Toni-Prince Tvrtkovic, båda 17 år
Ligger bakom humorkontot @sprakföralla som gjort succé på Instagram, och som i skrivande stund har drygt 175 000 följare.

72. Philip Haglund, 28 år
Fotbollsspelare som ligger bakom startupen Barnpengar. I år lanserade de appen Veckopengen som ska hjälpa barn och föräldrar att hålla koll på ekonomin.

73. Olga Stern, 30 år
Systemutvecklare som har skapat Genews.io, en tjänst som mäter hur könsfördelningen ser ut i svenska medier.

74. Vian Tahir, 32 år
Ett av ansiktena utåt för projektet Nätaktivisterna som jobbar för att uppmuntra och stötta unga i att vara antirasistiska aktörer på nätet.

75. Roland Paulsen, 33 år
Doktor i sociologi och samhälls­kritiker som med böcker och i debatter driver tesen att vi jobbar för mycket i onödan. Har i år bland annat prisats för sin bok Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen.

76. Andrev Walden, 39 år
Uppmärksammad krönikör på bland annat Café som lyfter aktuella händelser genom oväntade och ofta humoristiska vinklar.

77. Sissela Benn, 35 år
Komiker som länge varit i ropet men som i år berört och upprört mer än någonsin genom sin medverkan i Melodifestivalen.

78. Philip Axelsson, 25
Ligger bakom Studentapan.se, en köp-säljtjänst för begagnad studentlitteratur.

79. Negin Azimi, 17 år
Föreläser om att bryta normer, och var tidigare i år med på VA:s lista över ”20 under 20 som ger dig prestationsångest”, framför allt för att hon 2014 blev världens yngsta TEDx-arrangör.

80. Ida Sjöstedt, 39 år
Designer som inte bara har fått mode­bloggarna att älska spetsar och glitter – när Sofia Hellqvist sa ja till prins Carl Philip i somras bar hon en klänning designad av Sjöstedt.

81. Fredrik Strömsten, Ludvig Persson Lejon och Mattia Tosti, alla 27 år
Grundare av tjänsten Qasa, som förenklar och försäkrar andrahandsuthyrning. Hemnet blev ­delägare i tjänsten i år.

82. Måns Zelmerlöw, 29 år
”Månstersuccé!” och ”Vilken hjälte!” jublade svenska medier efter att Lundapågen sjungit hem vinsten i Eurovision Song Contest 2015 med Heroes.

83. Magnus Nilsson, 32 år
Driver den hyllade restaurangen Fäviken i Jämtland som bland annat serverar nyskapande mat som lavar och rått kohjärta. Ska i december öppna en korvkiosk i Stockholm, och pratade om matfrossa och ­matkultur i sitt hyllade sommar­prat tidigare i år.

84. Martin Schibbye, 35 år
Journalist som var med och grundade Blank Spot Project, en läsar­finansierad sajt för kvalificerad utrikes­journalistik, i början av året.

85. Frida Söderlund, 24 år
Ansiktet utåt för Aftonbladets ungdomssatsning Boom. En webb-tvkanal som bland annat bevakar kändisar och konserter.

86. Carl Pei, 25 år
Entreprenör och medgrundare till mobilföretaget OnePlus, som gör succé runt om i världen med sina androidtelefoner.

87. Maher Zain, 34 år
Sångare, låtskrivare och producent som gjort succé i flera muslimska länder. Det vittnar inte minst hans följarskala på Instagram om som i skrivande stund ligger på 1,4 miljoner följare.

88. Hela fotbollslaget Dalkurd FF
Dalkurd har dominerat division 1 hela 2015 och blev i oktober klart för superettan 2016. Laget har dessutom ett gigantiskt stöd i sociala medier.

89. Mikael Robertsson, 39 år och Olov Lindberg, 38 år
Ligger bakom tjänsten Flightradar 24 som gör det möjligt för vem som helst att få veta var ett flygplan befinner sig runt om i världen. Har i år fortsätta sitt fälttåg över världen och ökat täckningen för apparna.

90. Carl Déman, 23 år
Göteborgare som blivit rikskänd för sin parodi av den fiktiva karaktären Johan Falk. Youtubeklippen har spridits som en löpeld i sociala medier.

91. Arash Gilan, 30 år
Aktiv föreläsare och profil inom sälj och digital marknadsföring tillika vice vd på det snabbväxande Viva media group som är en av nordens största rådgivare inom digitala kanaler.

92. Adam Mikkelsen, 26 år och Aris Kourkakis, 25 år
Grundarna av Wheelys Café, ett ekologiskt cykelkafé.

93. David Sundin, 39 år
Arla, Hyundai, Hemfrid, Mobilbet… Komikern David Sundin har blivit en slags generisk reklamfigur som syns överallt. Just det, vi glömde alla stand up-scener, tv-program och galor.

94. Alexandra Bring, 25 år
Träningsprofil med över 600 000 följare på Instagram som värvats till TV4:s nya talangnätverk ENT.

95. Albin Pettersson, 26 år, Gustaf Spetz, 33 år, Hannes Krantz, 26 år, Olle Tholén, 27 år och Rasmus Råsmark, 29 år
Efter sina kortfilmssuccér på Youtube har filmkollektivet Crazy Pictures nu gjort en crowdfunding-kampanj för att spela in sin första långfilm, Den blomstertid nu kommer.

96. Hanna @upfrombelow, 24 år
Med ordvitsar och klockrena tolkningar av gamla oljemålningar är denna halvt anonyma 24-åring ett av Twitters bästa original. Bloggar även på Nöjesguiden.

97. Daniel ”Danne” Beijner, 34 år och Anders ”Bleckan” Bleckhorns, 35 år
I somras öppnade Salong Betong-grundarna världens första tatueringsstudio på en flygplats. Tillhållet är terminal 5 på Arlanda.

98. Simon Stålenhag, 31 år
Illustratör som har gjort viral succé med bilder där svensk 80-talsförort möter sci-fi. Genom crowdfunding har hans bok Ur varselklotet nu släppts på engelska som Tales from the Loop – och världen jublar!

99. Kristina Schultz, 32 år
Kritiserar hemmet som livsstils­markör med sitt examensarbete 100 dagar av behov och begär på Konstfack.

100. Tova Helgesson, 16 år
Youtube-stjärna från skånska Käv­linge som får flera hundratusen visningar på varje klipp hon lägger upp.