22 Apr 2009 kl: 00:00

Hej Medlem: Webbredaktör på SVT med bollkoll

Vem är du? Berätta lite om dig själv!

Jag heter Fredrika och är en tjej på 25 år som arbetar som webbredaktör på Sveriges Televisions barnwebb Bolibompa.se. Jag bor tillsammans med min fästman och vår katt i en lägenhet i Solna.  

 

Berätta om ditt jobb

Jag har tillsammans med ytterligare en webbredaktör hand om den dagliga uppdateringen av Bolibompawebben. Uppdateringarna innebär alltifrån att lägga upp videoklipp till att göra omröstningar, men även egenproduktion av unika webbklipp.  

 

Vad tycker du om ditt arbete som webbredaktör?

Jag tycker att mitt arbete framför allt är kreativt. Jag har möjligheten att skapa något nytt varje dag och det jag skapar är något som syns direkt. Jag tycker om att arbeta med ett medium där resultatet visas när du vill.  

Vad är det mest spännande i din karriär just nu?

Det jag tycker är mest spännande just nu är att det finns så otroligt många olika vägar att gå inom det yrke, journalist med multimediakompetens, jag är utbildad till. Det gäller bara att komma på vad nästa steg ska bli och försöka nå dit. En utmaning till mig själv helt enkelt.  

 

Kan du ge exempel på några vägar du kan gå inom ditt yrke?

Det finns många vägar att gå med min utbildning. Några av de yrken jag kan arbeta som är till exempel webbredaktör, reporter, redigerare, researcher eller informatör.  

 

Du jobbar på SVT, en av de mest eftertraktade arbetsplatserna för journalister, vad är dina tips till dem som vill jobba där?

Jag skulle säga att ett bra tips är att skaffa praktik på den arbetsplats du vill jobba på, för det gör att du kan knyta kontakter och att de vet vem du är om du söker jobb där sen. Sedan gäller det att hålla sig framme och visa sitt intresse på praktiken/arbetet och engagerar sig och visa den kunskap man har inom området eller att man är villig att lära sig. Vill du jobba på en speciell avdelning ta kontakt med respektive projektledare.

 

Hur klarar man sig in en bransch som är känd för korta projektanställningar och vikariat?

Skaffa dig många kontakter genom att vara öppen och social. Prata med många människor på arbetsplatsen både i det egna och i andra projekt, till exempel att sätta dig vid någon ny på lunchen. Försök även att få kontakter i branschen genom att gå på gemensamma tillställningar. Be dessa kontakter och folk runtomkring hålla ögonen öppna och säga till om de får reda på något jobb. Du får heller inte vara rädd för nya utmaningar, utan kunna hoppa på saker du inte har gjort förut och även vara beredd på att ta mindre intressanta jobb.

 

Bolibompa gjorde om sin webb nyligen – var du med i arbetet och kan du i så fall berätta om projektet, hur ni gick tillväga etc?

Arbetet med den nya Bolibompawebben startade ett år innan lanseringen och jag var endast med på slutet av projektet. Det var ett enormt stort arbete med många samarbeten. I början var det workshops och intervjuer med barn som gällde. Lanseringen var en stor sattsning som skedde både på webben och i TV. En av programledarna hoppade in på webben för att se vad som fanns bakom den spricka som uppstått på den gamla Bolibompawebben. Till slut användes dynamit för att spränga bort den gamla webben så att den nya kunde komma fram. Det blev sådan besökarstorm så hela SVT.se låg nere under ett par minuter.

 

Jag har hört att ni har lite speciella stolar på Bolibomparedaktionen …?

Vi sitter på pilatesbollar. Vår projektledare tyckte att vi skulle ha det utifrån hälsosynpunkt – du sitter bättre och kan också träna båda magen, benen och ryggen. Och får bättre hållning. Det var lite knepigt i början, men det är en vanesak.  

 

Har någon ramlat av sin boll någon gång?

O ja. I början hördes många gälla skrik som följdes av skratt.  

 

Vad gör du gärna på fritiden?

På fritiden dansar jag latin- och standarddans, pysslar med inredning och umgås med nära och kära.  

 

Hur hittade du till Shortcut?

En vän tipsade mig.