1 Mar 2011 kl: 00:00

Hej medlem: Tania är VD:n som sticker ut

– Jag är beteendevetare och sommaren 2009 startade jag rekryteringsföretaget Optimal personal tillsammans med min tidigare kollega Per. Vid lite större chefsrekryteringar är jag ofta med under anställningsintervjuerna och inget går upp mot då den vi intervjuat inser att det är jag, och inte Per, som är vd. I mångas ögon är han nog stereotypen av en vd: En medelålders ljus man.

Varför startade du eget?
– När jag för andra gången på ett år blev uppsagd på grund av arbetsbrist tänkte jag att nu får det vara nog. Under min uppväxt hade min pappa egen firma och jag har alltid varit inställd på att jag också kommer att ha det en dag. Som anställd har du aldrig full kontroll på ditt jobb. Du jobbar för någon annan och kan när som helst bli uppsagd.

Det låter som ett lätt val. Tvekade du aldrig?
– Jo. De flesta i min omgivning tyckte att det var en dum idé och jag tror inte att det var någon som sa ”Vad roligt, kör!”.  Men så träffade jag en tjej som peppade mig och lyfte mitt självförtroende. Jag insåg att jag var tvungen att dumpa Jante om jag skulle komma någon vart.

Nu har det första hundåret som egen passerat. Hur har det gått?
– Oväntat bra! När jag hade den första starta eget-uppföljningen med arbetsförmedlingen mötte jag en suckande man som verkade förutsätta att mitt företag skulle gå dåligt. Men när jag visade att vi överträffat vår budget med 167 procent såg han rätt imponerad ut. Vi har blivit kända och det är många som hör av sig och vill arbeta hos oss. Det är superkul. Nu gäller att stå kvar med båda fötterna på jorden och inte drabbas av hybris. Det är den dagen man slutar leverera som imperiet snabbt rasar.

Förra året blev du utvald som en regeringens ambassadörer för kvinnligt nätverkande. Vad vill du dela med dig av?
– Ofta framhålls bara de negativa sidorna med att vara egen. En av mina bästa vänner sa ”Vad ska du berätta? Att du är sönderstressad och blöder näsblod”? Jag vill dela med mig av min historia och visa att du inte behöver kunna allt på en gång. Vägen är varken enkel eller spikrak, men så länge du tror på din idé och jobbar för dig själv får du energi till att fortsätta.