29 Aug 2011 kl: 00:00

Hej medlem: Cecilia fick drömmentorn – ”Våga fråga!”

Shortcutmedlemmen, journalisten och författaren Cecilia Helle vet hur det är att ha ett riktigt jobbigt år. 2005 hade hon skilt sig, varit tvungen att lämna sitt hus och förlorat sitt chefsjobb. Kanske var det inte så konstigt att hon i samma vända kom på idén till Glysas öga; en psykologisk thriller om Sanna som är utsatt för maktmissbruk både i sitt äktenskap och på sin arbetsplats. Som nyhetschef på lokaltidningen får Sanna i uppdrag att bevaka en mordutredning där den mördade kvinnan är närmre sammanknuten med henne än hon tror.

 

Boken är första delen i en serie om Sannas liv och tar upp bland annat upp hur kvinnor kan motarbeta varandra och varför mellanchefen ofta är en kvinna. Cecilia själv är numera redaktionschef på Passion for business, ett affärsmagasin för kvinnor och har stött på de här problemen.
– Kvinnor kan ofta vara avundsjuka på varandra i stället för att pusha och peppa. Att kvinnor fortfarande befinner sig på mellanchefsnivå i stor utsträckning beror på att vi historiskt sett är nya på arbetsmarknaden. Cecilia Helle: "För nästa generation kommer det att se annorlunda ut, det är jag övertygad om.

Har du några tips till kvinnliga chefer?
Jag känner tyvärr inte till några genvägar – för all framgång krävs hårt arbete. Om du är duktig och jobbar hårt kommer du förr eller senare att nå framgång. Ett tips kan vara att tacka ja när man erbjuds en möjlighet. Det kan låta konstigt, men alla kvinnor vågar inte satsa när möjligheten dyker upp.  Att vara mellanchef kan vara svårt, det finns hur många fallgropar som helst. Det är som att gå på ett minfält! Bästa tipset är att inte oroa sig så mycket i förväg, något som jag själv inte är bra på.

 

Har du några andra bra karriärtips?
Sätt mål så du vet vart du vill komma. 2005 fick jag idén att skriva min bok, 2011 kommer den ut. Flera tusen skickar in sina manus, men bara 19 debuterar i höst. Utan ett tydligt mål hade jag kanske inte orkat ta mig förbi alla hinder på vägen och aldrig nått hit.

 

Detta är din första roman och du har coachats av Denise Rudberg – hur lyckades du få henne som mentor?
Jag frågade henne. Det behöver inte alls vara komplicerat eller svårt. Om det är någon som man beundrar och tycker är duktig och man själv är seriös och visar att man vill ha seriösa råd så får man oftast ett ja. Våga fråga!

 

Berätta något roligt som hänt dig på jobbet!
Det var jättekul när en av kvinnorna i min redaktion nyligen vågade tacka ja till ett nytt kliv på karriärtrappan och ta ett jobb hos oss på mellanchefsnivå! Det är alltid lika härligt att se människor som vågar anta nya utmaningar.

 

Vill du kontakta Cecilia – här finns hennes medlemssida på Shortcut.

 

 


 

Att göra karriär i en småstad där jantelag och maktmissbruk regerar är ingen dans på rosor för nyhetschefen Sanna i ”Glysas öga”. När det dessutom dyker upp ett kvinnolik, och hon får i uppdrag att bevaka mordutredningen hopar sig problemen. Nu kan du vinna ett exemplar av Cecilia Helles debutbok. Tävla här!