Hej medlem: Bisonblogkarriärist
15 Apr 2009 kl: 00:00

Hej medlem: Bisonblogkarriärist

Du driver den populära bloggen bisonblog.se, berätta lite om den!

Det är en blogg där jag bevakar den förändringer som sker i medialandskapet just nu. Jag skriver ofta om sociala medier, marknadsföring, pr och internetutveckling. Bloggen har rullat på sedan hösten 2004 och har ganska trogen publik.

 

Hur kom det sig att du startade bisonblog?

Jag vill träna på omvärldsbevakning och dessutom bredda min kompetens inom områden jag inte jobbade med på mitt vanliga jobb. Med tiden insåg jag att bloggen också fungerade bra som karriärverktyg.

 

Hur har det påverkat dig att blogga?

Jag har fått massor av kontakter och uppdrag via bloggen. Jag har också lärt mig att ingenting är omöjligt när man fokuserar på det man själv tycker är roligt och spännande. Genom bloggandet kom jag underfund med vad jag verkligen ville jobba med.

 

Du beskriver dig själv som en ”bloggkarriärist”, vad menar du med det? Jag har använt bloggen för att krossa hierarkier i arbetslivet och ta mig in i sammanhang jag aldrig skulle kunna få tillgång till som en ”anonym” person med ett vanligt kommunikationsjobb. Idag kommer de flesta av mina förfrågningar och uppdrag via min blogg, eller indirekt genom att folk har läst något jag skrivit i ett annat sammanhang och sedan hittat mig på bloggen.

 

Har du något tips till de som är sugna på att blogga?

Ha höga ambitioner men börja försiktigt. Blogga dock minst ett nytt inlägg om dagen, men blogga hellre kort och ofta än långt och sällan. Lär dina besökare hur ofta du uppdaterar och håll den takten. Fundera på vad ditt långsiktiga mål är och bevaka de som skriver om samma ämne som du, gärna genom att kommentera hos dem.

 

Du har precis flyttat till San Francisco, vad ska du göra där?

Jag har fått ett stipendium i innovationsjournalistik genom myndigheten Vinnova och är här för att dels studera innovation vid Stanford University samt praktisera på en amerikansk nyhetsredaktion. I mitt fall blir det Greentech Media där jag kommer att vara i minst fyra månader.

 

Varför just San Francisco?

Det är här mycket av det som händer på nätet har sitt ursprung. Silicon Valley erbjuder ett fantastiskt klimat för nystartade teknikföretag och trots att vi är uppkopplade så har den fysiska närheten till ”innovationens ekosystem” ganska stor betydelse.

 

Hur tror du att din blogg kommer att utvecklas nu när du flyttar till San Francisco?

Jag kommer att fortsätta skriva om både det som händer där hemma men förstås också det som händer här. Jag fundera ett tag på om jag skulle börja blogga på engelska, men min största publik finns i Sverige och även svenskar har språkliga hinder för att läsa på engelska. Svenska bloggar blir ofta större om de är skrivna på just svenska.

 

Vilka skillnader finns det mellan svenskar och amerikaner när det gäller hur vi använder sociala medier?

Inte så jättestor skillnad, men det är tydligt att fenomen som bloggar och liknande inte ses som något nytt och konstigt, utan att även stora företag och mediabolag ser det som en naturlig komponent i medialandskapet.

 

Tre snabba:

Hur hittade du till Shortcut?

Det var via tidningen som jag läste redan någon gång 1999.

 

Vad tycker du om ditt jobb?

Jag älskar det. Bästa jobbet jag haft. Att vara frilans och styra över sin egen tid är helt självklart när man väl provar det första gången. Det är en livsstil.

 

Vad gör du gärna på fritiden?

Frotterar mig i vänskap.

 

Till Bisonblog.se

Besöks Fredriks Shortcutprofil!