1 Sep 2016 kl: 00:00

Harvardpsykologens enkla, konkreta knep för att komma över ångest

Oavsett om det är jobbrelaterat eller privat, så drabbas de flesta av oss (okej, kanske inte Gandhi eller Dalai Lama eller Jesus) av ångest då och då. Det krävs inte problem av monumentala mått för att vi ska gå ner oss i stressen som följer av ångesten – men följden blir alltid att den emotionella delen av hjärnan tar över den rationella delen, och vi blir på grund av det väldigt mycket sämre på att de facto lösa problemet framför oss.

Susan David är psykolog på Harvard Medical School, författare av boken ”Emotional Agility” och har bland annat konsulterat organisationer som Ernst and Young och FN, och har formulerat en superenkel och supereffektiv metod för att separera tankar och känslor och få ett nyktert perspektiv på ens egna problem.

Första steget: Tänk på någon som du verkligen respekterar

Oavsett om det är Zlatan, Oprah, Olof Palme, Jennifer Lawrence eller Jay Z.

Andra steget: Om den personen gick igenom samma sak som du, vad skulle du ge hen för råd då?

Klart!

Susan David förklarar: ”Det låter kanske enkelt, men när det handlar om jag och du frågar mig vad jag borde göra, då säger jag bara: ‘Herregud, jag har ingen aning!’ Men om det är Jack , eller någon annan, som går igenom samma sak som du, då får du helt enkelt en utomståendes perspektiv – för då handlar det inte längre om dig. Du har ändrat perspektiv.”

Du blir med andra ord återigen en rationell person som ser lösningar utan att dina känslor fördunklar ditt omdöme.

#win

Källa: Business Insider.