16 Okt 2009 kl: 00:00

Här vill vi helst jobba

Miljösatsningar och trygghet står högt i kurs när vi väljer våra drömarbetsgivare visar årets KarriärBarometer, där ca 11 000 young professionals* fått ange sin ideala arbetsgivare.

Att den senaste tidens ekonomiska turbulens påverkat var vi vill jobba är tydligt. Statliga och kommunala arbetsgivare, som anses trygga och stabila har ökat i popularitet på rankingen. Även svenska storföretag som IKEA och ABB som upplevs som trygga placerar sig högt. Samtidigt tappar de traditionella storbankerna, med undantag för Handelsbanken, och investmentbankerna i popularitet, också det en trolig följd av den senaste tidens ekonomiska klimat.

Energibolag och teknikkonsulter som lagt ett större fokus på lösningar inom miljö och klimat har blivit mer attraktiva.

-De stora energibolagen och teknikkonsulterna har förstått vilken potential det finns i den viktiga miljö- och klimatfrågan – både affärsmässigt men också i att attrahera framtida personal, säger Daniel Wägerth, Employer Brandingspecialist på Universum som ligger bakom KarriärBarometern.

De tre företag som ekonomer helst vill jobba på är samma som i fjol med IKEA på förstaplatsen följt av Hennes & Mauritz på andra och Exportrådet på tredje plats.

Ingenjörernas topp-tre lista har dock förändrats radikalt jämfört med förra året. Något som återspeglar en nedgång för fordonsindustrin där exempelvis Volvo Group tappar från en första till en sjunde plats. IKEA toppar rankingen i år, att jämföra med i fjol när de nådde bronsplatsen. Årets tvåa, ÅF har klättrat från en åttonde plats i fjol och årets trea ABB har avancerat från sin sjätte plats 2008.

Googles toppar systemvetarnas ranking. Framgångsrika bland systemvetarna är också, förutom statliga och kommunala arbetsgivare, spelbolag som Massive Entertainment och Digital Illusions samt hårdvaruföretag som Apple, HP och Dell.

>> Här är listan över Sveriges populäraste arbetsgivare.

*Definition young professionals: Akademiker som är upp till 40 år gamla och som har 1 till 8 års arbetslivserfarenhet efter avslutade akademiska studier.