Här vill ni helst jobba
14 Mar 2010 kl: 00:00

Här vill ni helst jobba

Funderar du på var dina kursare drömmer om att få jobb? En kvalificerad gissning är Ikea och Google som hamnar i topp när Sveriges studenter väljer sina drömarbetsgivare. Det visar Universums årliga undersökning bland närmare 14 000 av Sveriges universitets- och högskolestudenter.

Allra helst vill Sveriges studenter knipa ett jobb på Google. Visserligen är Ikea (för nionde året i rad) den attraktivaste arbetsgivaren bland ekonomistudenterna, men tätt i hälarna kommer de senaste årens raket Google. De blivande civilingenjörernas rankinglista toppas överlägset av Google, och företaget kniper inte helt oväntat förstaplaceringen också bland data/IT-studenter. Hemligheten bakom företagets popularitet är inte bara framstående produkter och innovativa tjänster, utan även den bild de skapat av sig själva menar Daniel Wägerth på Universum:
− Många tror att det är Googles produkter och tjänster som gör dem så framgångsrika och visst stämmer det. Men de är också väldigt bra på att sprida stories om hur det är att arbeta på Google, säger han.

För de blivande ekonomerna har samtliga fyra storbanker återfått sin attraktivitet efter den ekonomiska krisen och ligger stabilt på topp 10. Samtidigt tappar de fyra stora revisionsföretagen Ernst & Young, PWC, KPMG och Deloitte.
− Bankerna har återfått studenternas förtroende efter några skakiga år, och attraherar nu studenter som tidigare år kanske valt de mer stabila revisionsföretagen, analyserar Daniel Wägerth.

Managementföretagen stiger i attraktivitet bland både de blivande ekonomerna och civilingenjörerna. För de sistnämnda studenterna klättrar ABB upp på en andraplats efter ett tillfälligt ras förra året. Även Ikea stiger tre placeringar och är nu det tredje mest attraktiva företaget bland Sveriges civilingenjörsstudenter.

För data/IT-studenterna är Microsoft och Sony Ericsson drömarbetsgivare, även spelbranschen lockar många studenter på bekostnad av telekom och teve/radio.

Bland juridikstudenterna klättrar domstolsväsendet (notarietjänstegöring) rejält på rankingen och placerar sig strax efter ettan Utrikesdepartementet. Tredjeplatsen knips av Åklagarmyndigheten som följs av Mannheimer Swartling som är den högst rankade byrån.

För andra året får också fastighetsmäklarstudenterna ranka sina ideala arbetsgivare, och den listan toppas av Svensk fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån och Mäklarhuset.

Sveriges 10 populäraste arbetsgivare bland studenter fördelat på studieområde:

Ekonomi

Arbetsgivare Skillnad mot 2010
Ikea 0
Google 2
Hennes & Mauritz 0
Ernst & Young -2
Swedbank 0
Handelsbanken 2
PWC -1
SEB 1
Nordea 1
KPMG -3

 

Teknik (Civilingenjör)

Arbetsgivare Skillnad mot 2010
Google 0
ABB 3
Ikea 3
Ericsson -2
Vattenfall -1
Sony Ericsson -3
ÅF 5
Sweco 0
AstraZeneca -2
McKinsey & Company 7

 

Data/IT

Arbetsgivare Skillnad mot 2010
Google 0
Microsoft 0
Sony Ericsson 1
Ericsson -1
Digital Illusions (Dice) 0
Ikea 1
IBM -1
Intel
Försvarsmakten 5
Volvo IT -1

 

Juridik

Arbetsgivare Skillnad mot 2010
Utrikesdepartementet 0
Domstolsväsendet (Notarietjänstegöring) 4
Åklagarmyndigheten -1
Mannheimer Swartling 4
Polisen -1
EU-kommissionen -3
EG-domstolen 0
Domstolsväsendet (Domarbana) 3
Regeringskansliet/alla departement -4
Vinge -1

 

Fastighetsmäklare

Arbetsgivare Skillnad mot 2010
Svensk Fastighetsförmedling 0
Fastighetsbyrån 0
Mäklarhuset 1
Länsförsäkringar Fastighetsbyrå 2
SkandiaMäklarna -2
Bjurfors
HusmanHagberg -2
Erik Olsson Fastighetsförmedling -1
Swedbank -1
Mäklarringen