”Här vågar du ta ut svängarna”
10 Okt 2016 kl: 00:00

”Här vågar du ta ut svängarna”

Hur ser er syn på ledarskap ut?

– Vi vill ha närhet och dialog. Genom att vi ses ofta håller vi dialogen levande och vi kan ha en äkta dialog, där vi verkligen lyssnar på varandra och reflekterar. På så sätt tar vi tillvara på varandras kunskaper och perspektiv. Medarbetarna ska känna att de har ett handlingsutrymme och mandat genomföra det de tror på.

Utveckla!

– Även om jag är chef på distans vill jag vara nära dem som jobbar i butik. Jag besöker dem så ofta jag kan och träffar både butikschefer och medarbetare.
– Vi pratar mycket om vårt uppdrag som är en stark drivkraft för oss som jobbar på Systembolaget och vi ser tydligt i vardagen hur vi gör skillnad. Vårt samhällsuppdrag är att sälja med ansvar, det gör vi genom våra försäljningsregler. Vi säljer inte till dem under 20, inte till berusade eller där vi misstänker langning. Under några år tillbaka har vi arbetat med att utveckla vårt kundmöte och vi är stolta över den uppmärksamhet våra kunder ger oss för det! För oss hänger det nämligen ihop att göra kundnytta och samhällsnytta. Vår ålderskontroll är hög och vårt NKI (Nöjdkundindex) har aldrig varit högre – att komma hit har varit ett långsiktigt medvetet arbete där vi fokuserat har jobbat med att ständigt bli lite bättre och bättre, för kunden.
– Vi pratar mycket om hur vi fungerar i vardagen och hur vi kan bli ännu bättre. Det kan till exempel handla om att en medarbetare som tycker någon del av uppdraget är svårt eller någon upplever det stressigt i kassan. Då funderar vi tillsammans: Vad är problemet och hur kan vi lösa det?

Hur beskriver du din egen ledarstil?

– För att vara nära behöver jag bygga relationer. Med bra relationer blir det lättare att stötta varandra i vardagen, prata om svåra saker och ämnen som man vill ta upp till ytan.
– Jag vill skapa en kultur som är öppen, där vi stöttar varandra och tar tillvara nya idéer. Som medarbetare ska man känna att man har ett stort handlingsutrymme och mandat att prova nya saker. Här kan du våga och känna dig trygg att ta ut svängarna. Med en trygg atmosfär och bra relationer vågar vi också utmana och ifrågasätta varandra på ett konstruktivt sätt.
– Sen tycker jag också att det är viktigt att fira saker. När vi når våra eller överträffar våra mål äter vi tårta eller gör något kul. Då blir vi ett ännu bättre team tillsammans.