10 Jun 2014 kl: 00:00

Här utvecklas framtidens förpackningar

Efter examen från Linköpings universitet var Karin Slättborn intresserad av ett traineeprogram inom industrin. Hon fick bra intryck av Billerud, som företaget hette innan det fusionerades med Korsnäs.
– Det kändes inspirerande att få arbeta med produkter som de flesta känner till och möter i vardagen, kommenterar hon.

Beskriv BillerudKorsnäs som arbetsgivare!
– Jag tycker att det är ett spännande bolag. Även om vi verkar i en relativt traditionell bransch är vi innovativa och i framkant. Det är en välkomnande arbetsplats, utan vassa armbågar. Det är även en bra balans mellan jobb och fritid. Vi jobbar lagom mycket helt enkelt, något som jag värdesätter personligen.

Hur vill du beskriva ert traineeprogram?
– Programmet pågår under ett år och du är placerad på din hemmaort, i mitt fall Stockholm där jag utgick från huvudkontoret. Fyra gånger under traineeåret samlades alla traineer för utbildning. Vi lärde oss bland annat om förändringsledning, kommunikation och finansiell analys. Vi roterade även mellan de olika bruken en vecka i taget för att få en inblick i resan från avverkning i skogen till den slutgiltiga produkten.

Vad har varit höjdpunkten under traineeperioden?
– Möjligheten att få se en stor del av bolaget på kort tid är det bästa tycker jag. Jag har aldrig tidigare jobbat i industrin så för mig var det värdefullt. Jag fick även gå på skift vid maskinen under en vecka. Det var kul ur ett tekniskt perspektiv och jag fick se hur processen hänger ihop. Man förstår hur viktigt det är att allt hänger ihop i en stor produktion. Jag var även en månad på vårt säljkontor i Milano. Att tillbringa maj månad i Milano var inte helt fel. Det bidrog även till helhetsförståelsen för bolaget.

Vad har hänt för din del efter traineeåret?
– Jag jobbar nu med affärsutveckling med fokus på Emerging Markets. Jag var exempelvis i Asien för några månader sedan för att titta på förpackningar i papper snarare än, som nu, i miljöförstörande plast. Det är en spännande möjlighet som dessutom främjar miljön.