Här startar din och hela Sveriges framtid
28 Mar 2017 kl: 00:00

Här startar din och hela Sveriges framtid

Har du tänkt på hur viktig ständig utveckling är? Ur ett samhällsutvecklande perspektiv hamnar nämligen innovation ofta i skymundan. Vi tar utvecklingen för given. Men utan innovation står samhället stilla.

– Bor man i ett litet land högt uppe på jordklotet måste man vara nytänkande för att överleva. Och vi i Sverige har aldrig stannat av utan har fortsatt uppfinna och utveckla för att kunna vara konkurrenskraftiga inom näringslivet. Det är livsviktigt att Sverige inte stannar av, och på Vinnova får vi chansen att se, stötta och jobba med viktiga samhällsutvecklande projekt varje dag, säger Charlotte Brogren.

Och innovation är inte något som mättas. Såväl i dag som i framtiden finns enorma utmaningar som inte bara kräver en, utan flera lösningar. En fråga som vi lever med dagligen är den om miljön och klimatet, men det finns många fler.

– Det kommer nya sjukdomar på grund av en förändrad livsstil som ställer oss inför stora utmaningar. Sedan är det urbaniseringen som ställer en hel del frågor om hur vi ska hantera våra framtida samhällen. Det är bara ett axplock, det finns många spännande utmaningar att ta itu med framöver.

Efter 15 år i olika ledande roller inom forskning och utveckling på ABB tog Charlotte Brogren klivet över till Vinnova 2009. Ett ständigt sökande på svar och en stor nyfikenhet är vad som tagit henne dit hon är i dag.

– Människor i min närhet tycker nog att jag är alldeles för nyfiken, men med det här jobbet får jag utlopp för den nyfikenheten utanför hemmet. Och det var väl i grund och botten just det som fick mig att lämna ABB för Vinnova. Jag ville driva utveckling i bredare skala och använda mina internationella erfarenheter jag samlat på mig utomlands och hemma i Sverige, säger hon.

Vinnova har en uttalad målsättning att vara en attraktiv arbetsgivare. Vad får jag som medarbetare ut av att jobba hos er?

– Först och främst får du jobba med väldigt intressanta och viktiga uppgifter som påverkar Sveriges framtid. Sedan får du jobba på en modern arbetsplats där vi strävar efter att utveckla varandra, och med tanke på att vi har väldigt många kunniga medarbetare på kontoret är det en perfekt omgivning om du är en nyfiken person som jag.