Här semestrar du billigt i sommar
22 Jun 2010 kl: 00:00

Här semestrar du billigt i sommar

Fyra veckor ledigt och tomt i plånboken? Lugn, det finns billiga semesternöjen också. Dessutom har vi frågat Per Andersson, chefredaktör på Vagabond vart det är billigt att resa i sommar.

 

Hemestra
Sverige lever verkligen upp på sommaren. Var turist i din egen stad!
– Billigast är såklart att hemestra. Weekendvandra i ditt närområde eller paddla kajak i något närliggande vattendrag, tipsar Per.

 

Tågluffa
Res miljövänligt, fritt och äventyrligt –  ta tåget ut i Europa i sommar.
– Vill du resa önskar jag att jag ur miljöaspekt kunde säga ”Ta tåget!”, men det är mycket billigare att flyga, säger Per.
Han tipsar dock om att SJ har sänkt kostnaden för interrailkortet i sommar
– Och man måste inte köpa en hel månad längre utan kan välja 10 resdagar istället, berättar han.

 

Res i Europa
Känner du för en mindre äventyrlig semester men vill fortfarande komma utomlands?
– Satsa på lågprisflyg, med exempelvis Ryanair kan du flyga billigt till många europeiska städer. Men tänk på att det kan vara dyrt att leva. Då kan det vara läge att satsa på billigare europeiska städer, som Prag, Krakow eller varför inte de baltiska huvudstäderna?  Det spanska fastlandet är fantastiskt och fortfarande billigare än Sverige, tipsar Per.

 

Hitta ett hus du gillar och byt!
Genom att byta lägenhet eller hus med någon annan under en sommarvecka eller två får du ner semesterkostnaderna ordentligt, samtidigt får du uppleva det inhemska livet på en helt ny plats. Titta till exempel på Homeexchange.com, eller på Blocket. Per har själv positiva erfarenheter av husbyte, i Sverige och utomlands:
– Det är fantastiskt och gick jättebra! I Vendig bodde vi precis vid turistområdet och ändå i ett vardagslivsområde dit inga turister kom. Många är rädda för att de som flyttar in hos en ska förstöra. Men det är väldigt ovanligt och varför skulle de det? De är ju i samma situation som en själv!

 

Soffsurfa
De senaste åren har ett nytt sätt att resa blivit poppis: soffsurfning.  Det går ut på att låta resenärer slagga på din soffa när de behöver någonstans att bo i din stad. I gengäld får du tillgång till över en miljon soffor i hela världen. Titta till exempel på coachsurfing.com.
–  Jag har vänner som soffsurfade i Paris med två barn och kom undan med en reskostnad på 500 spänn inklusive flyg. Plus mat förstås, berättar Per.

 

6 till kreativa och billiga semestertips:

 

Sitt på fjället
Varje sommar går tusentals människor ut på tur i de svenska fjällen. Svenska turistföreningen bistår med bemannade fjällstugor, och har du tur kan du bli en av de stugvärdar som varje år underlättar livet för vandrarna. Konkurrensen är hård, men lyckas du knipa en av platserna kan du se fram emot lugna, tysta dagar med vacker utsikt. Dessutom tjänar du en slant.

 

Annonsturista
Trots att internet har tagit över en stor del av annonsförsäljningen finns det fortfarande en rad tjänster och produkter som promotas i morgontidningen. Utnyttja dem under en hel dag –  det kan bli spännande! Gå på en dejt med någon från en kontaktannons, besök ett föreningsmöte, gå på veckans gudstjänst och köp en gammal bil av en tjomme på landet.

 

Åk till Åland
Det är alltid härligt att åka båt. Om du bor i Stockholm kan du hoppa på ett av alla erbjudanden om att åka till Åland för en billig penning. Eckerölinjen tar dig till grannlandet på bara två timmar. Cykla, fiska, klättra, dyk, golfa, ät gott och drick Minttu innan det är dags att åka hem igen.

 

Träffa ett lamm
Om man bor mitt i stan kan det vara svårt att hitta bra tillfällen att åka ut på landet. Men det finns smyglantgårdar i våra städer också. På en 4H-gård får du chansen att träffa får, kaniner, grisar, hönor och hästar utan att behöva mocka skit eller slita med höet. Om du inte får nog av en timmes kel och gull kan du på många ställen bli helgskötare och ta hand om djuren (och irritera dig på alla citykids som drar lammen i öronen och skrämmer iväg hönsen) under hela dagar.

 

Ta alla simmärken
Baddaren, sköldpaddan, pingvinen, silverfisken, guldfisken, järnmärket, bronsmärket, silvermärket, kandidaten, hajen, simborgarmärket och vattenprovet –  simmärkena blir bara fler och fler. Satsa på att ta dem alla! Baddaren är fortfarande snyggast (och svårast, om man läser Svenska simförbundets instruktioner: ”Märkestagaren skall andas in, hålla andan och blåsa ut under vattnet”).

 

Gå på matturné
På många ställen finns en saluhall –  utnyttja det! Ta en sväng varje dag och provsmaka ostar, marmelader, spännande röror och lufttorkat kött.
En mer avancerad variant är att själv styra upp matturnéer för turister. Gör en deal med ett antal försäljare om att de bjuder på något spännande och smarrigt när du och din grupp kommer förbi, och låt dem berätta mer om maten och dess ursprung.