Här kan kvinnor få betald ”mensledighet”
6 Apr 2017 kl: 00:00

Här kan kvinnor få betald ”mensledighet”

Lagförslaget presenterades av fyra kvinnor från det styrande partiet Partito Democratico den 13 mars – och blev snabbt hyllad i sociala medier, skriver Washington Post. Den italienska versionen av tidningen Marie Claire beskrev till och med lagen som ”en fanbärare i framsteg och social hållbarhet”. Men det finns också kritiker.

italen”Kommer anställa fler män”

Italienska kvinnor kämpar i dag för sin plats på arbetsmarknaden. Om kvinnor får extra lediga dagar varje månad, menar bland andra Lorenza Pleuteri i magasinet Donna Moderna att ”arbetsgivare skulle bli mer inriktade på att anställa män, snarare än kvinnor”.

Italien har i dag en lag som säger att att företagen måste erbjuda fem månaders mammaledighet, som är obligatorisk för både arbetsgivare och arbetstagare. Under ledigheten får den nyblivna mamman 80 % av sin ordinarie lön från INPS (Italiens socialtjänst). Efter perioden har både män och kvinnor rätten till extra sex månader föräldraledighet, då med 30 % av sin lön.

Kan förstärka stereotyper

Trots att detta verkar lovande, så ger det kvinnor problem på arbetsmarknaden. I dagsläget är det endast 61 % av de italienska kvinnorna som arbetar, det europeiska snittet är 72 %.

tamponger

Andra kritiker menar att lagen riskerar förstärka stereotypen om att kvinnor är mer emotionella under sina mensperioder.

Först i Europa

Det är fullt möjligt att lagförslaget accepteras och inträder redan om några månader, skriver Washington Post och hänvisar till den italienska dagstidningen Il Messeggero. I så fall skulle Italien bli det första landet i Europa med en sådan lag. Liknande lagar om ”mensledighet” finns i dag i Japan och Sydkorea.

Foto i text: Shutterstock