Här jobbar Sveriges mest ­engagerade konsulter
10 Jun 2014 kl: 00:00

Här jobbar Sveriges mest ­engagerade konsulter

När Jonas Theodorsson var i sluttampen av sin ingenjörsutbildning på KTH startade han ett eget konsultbolag inom tekniska beräkningar. Det var så han kom i kontakt med Xdin (nuvarande Alten), ett möte som resulterade i en anställning. I dag är Jonas konsultchef och har under sina sex år inom bolaget bland annat byggt upp en beräkningsavdelning från grunden.

– Jag letade efter en arbetsgivare där jag fick driva det jag brinner för. Innan jag mötte Alten trodde jag att den möjligheten bara fanns genom att starta eget. Men vi är inte som andra arbetsgivare. Hos oss är alla delaktiga och får fatta egna beslut. Man bestämmer allt från sin egen lön, förmåner till vilka uppdrag man tar sig an.

Som konsultchef inom avdelningarna för tekniska beräkningar och energi är Jonas ansvarig för 30 konsulter. Ena dagen kan han besöka Saab för att diskutera Gripen. Andra dagen får han vara med under en operation med implantat som hans team utvecklat på Danderyds sjukhus.

– Ett av mina personliga karriärmål är att få vara en av Ted-talks föredragshållare. Jag får mycket energi av att inspirera min omgivning. Därför håller jag då och då i föreläsningar på KTH som delmål på vägen. Vid dessa tillfällen passar jag också på att leta efter personer som har ett driv utöver det vanliga. Mitt jobb är ett serviceyrke som handlar om att förstå våra kunders behov samt att coacha konsulterna i sin karriär. Det är världens bästa jobb eftersom jag hela tiden omges av människor som inspirerar mig!

Glädjespridaren, specialisten och ledaren
Några av Jonas största inspirationskällor är hans medarbetare. Bland annat Michel Chapius, Pär Lundgren och Anders Anbo. Nyligen var Jonas på besök hos Michel som utvecklar nästa generations höghastighetståg hos en kund.

– När vi går genom korridoren gör Michel high five med en städare. Kort senare kommer en av cheferna på bolaget, och Michel gör då high five med honom också. Han är en sann glädjespridare och en av mina förebilder eftersom han brinner för att bygga relationer och lösa våra kunders utmaningar, säger Jonas och fortsätter:

– Jag hämtar också inspiration hos Pär och Anders som jobbar som konsulter i gruppen. Anders är en uppskattad specialist inom dynamiksimuleringar och Pär har på kort tid vuxit till en uppdragsledare som driver egna inhouse-projekt. Jag anställde båda två efter att ha träffat dem på arbetsmarknadsmässor. Det är otroligt att se hur de har tagit för sig och vuxit. Hos oss kan du verkligen forma din egen karriär, och med 16 000 anställda över hela världen finns dessutom stora möjligheter till utveckling även utomlands.

Glädje och rak feedback
Att attrahera uppskattade och eftertraktade konsulter var grundtanken när Xdin startades för cirka 20 år sedan. Den inställningen har Alten lyckats bevara. Stämningen är öppen och hjärtlig och att skoja med sin chef hör inte till ovanligheterna.

– När jag kom tillbaka från semestern hade några medarbetare odlat krasse i mitt tangentbord som vuxit några centimeter högt, säger Jonas och skrattar.

Genom att våga skoja med sin närmaste chef tror Jonas också att man vågar ge ärlig och rak feedback.

– En anledning till att vi klättrat stort i attraktivitet både bland studenter tror jag handlar om att vi lever vårt varumärke. Här jobbar konsulter med engagemang utöver det vanliga.