”Har haft lila kläder sedan 20 år tillbaka”
2 Mar 2018 kl: 00:00

”Har haft lila kläder sedan 20 år tillbaka”

Hur såg du ut under din uppväxt?

– Då klädde jag mig i blått och vitt. Mamma bar alltid marinblått och vitt, så det kanske fanns något där som jag tog efter. Men när jag på senare år färgade håret svart så tyckte jag inte att jag kunde ha blå kläder, det var inte så snyggt helt enkelt. Ett tag hade jag bara svarta kläder, men när den svarta hårfärgen började klia hittade jag till lila. Nu har jag haft lila hår och kläder sedan ungefär 20 år tillbaka.

Varför just lila?

– Jag har alltid tyckt att det är snyggt! Lila kom bara till mig och då kände jag: ”Nej men åh, vad härligt”. På något sätt ger färgen mig ett lugn – jag känner mig väldigt bekväm, vacker och harmonisk. 2018 ska faktiskt vara ett lila år och ”min” lila färg är trendig. Jag tycker om den blålila, lite kallare färgen. Oftast köper jag vita kläder och färgar dem lila, för det finns nästan inga plagg i färgen att köpa.

Vad finns det för fördelar med att klä sig monokromt för dig som möter gäster i en reception?

– Jag gör folk glada! Till och med äldre, propra herrar i kostym har sagt: ”Men, vad snyggt!”. Det förväntar man sig inte. För mig har det bara varit positivt, jag tror att det signalerar att jag inte är så stel. Det är faktiskt folk som kommer ihåg min arbetsplats, Umeå Folkets Hus, på grund av mig och min lila färg.

Det har lett till en del spännande kändismöten också – berätta!

– Filip och Fredrik hade en föreställning hos oss och såg mig och mina lila kläder. De frågade mig om jag hade lila hemma också, och det har jag ju, så då ville de följa med hem till mig. De tog bilder som visades på deras show. Sedan var kronprinsessan Victoria på besök, jag skulle följa henne upp till en lokal och då sa hon: ”Åh, lila hår – det skulle jag också vilja ha, men det kan jag inte.” Så underbar människa!

Vad svarade du?

– Jag skrattade väl till lite och sa att det kan hon visst!

Vem är din främst stilförebild?

– De som vågar. Äldre damer och herrar i hatt tycker jag är väldigt vackert, för det är så ovanligt nuförtiden. Och de som klär sig i färg – nu när man går på stan är det mest grått, brunt och svart som dominerar. Färger lyfter och gör en glad.

Handen på hjärtat – blir du aldrig less på lila?

– Nej! Jag har några vita och svarta kläder till det lila också ibland, men nej, jag känner mig så bekväm. Jag gör det för min egen skull, sedan är det otroligt roligt när andra tycker att det är fint eller blir glada när de ser mig. Färgen kan förena, det är häftigt. Om jag står i en kö på mataffären och ser någon annan med färgat hår i en speciell nyans är det nästan som att vi blir kompisar.

Stylesheet

Halsbandet

”Stora halsband i silver har jag alltid tyckt om, så jag ritade ett och fick det tillverkat hos en silversmed. Med svängen på första bokstaven går det att läsa halsbandet både som ‘Ulla’ och ‘lila’. Jag har det varje dag, det är det bästa jag har.”

 

Ögonskugga

”Jag använder jämt ögonskugga, och då blir det så klart lila. Hemma har jag en stor glasburk full av lila ögonskugga. För några år sedan hittade jag ett märke som jag fastnade för och då köpte jag på mig ett helt gäng. Nu har jag ögonskugga så det räcker tills jag är typ 72 år!”

Ringar

”Min dotter gav mig fyra ringar i silver med lila stenar en jul, och lyckan var stor. Jag har dem varje dag – ringar och smycken är också som kläder, och silver och lila är snyggt ihop.”