Har du hål i ditt cv? Så trollar du bort dem!
9 Apr 2015 kl: 00:00

Har du hål i ditt cv? Så trollar du bort dem!

Arbetslös?

Är man arbetslös eller har varit det, är det ofta något vi ogärna pratar om på jobbintervjun. Men försök vända det till något positivt istället. Bra argument för att förklara din arbetslöshet är den allmänna konjunkturen, att jobbet inte känts rätt för dig eller att du helt enkelt bestämde dig för att gå vidare i karriären.

Fått sparken?

Om du kommit långt i en intervjuprocess brukar arbetsgivaren vilja ta dina referenser. Har du då fått sparken från en tidigare arbetsplats är det ingen idé att lämna referenser till just den chefen. Välj istället personer som du vet skulle ge dig ett bra omdöme.

Branschbyte?

Har du gjort ett karriärbyte är det bra att redan i ansökningsbrevet motivera varför du valt att byta karriär. Lyft sedan hur din tidigare arbetslivserfarenhet kan komma till användning i det nya yrket.

Suttit inne?

En fängelsevistelse är inte lätt att bortförklara, men nämn den inte heller i onödan. Däremot kan en del arbetsgivare, med din tillåtelse, begära ett utdrag ur brottsregistret och då är det naturligtvis viktigt att vara ärlig innan så att du inte hamnar i en strulig situation.

Övriga luckor?

Ett tips är att ange anställningar och utbildningar efter årtal – inte med exakta datum, då är det lättare att dölja mindre hål man haft under vissa perioder. Luckor som beror på föräldraledighet, vidareutbildningar eller långresor kan du skriva in i ditt cv på samma vis som andra erfarenheter.