Har du en mitt i karriären-kris?
14 Mar 2013 kl: 00:00

Har du en mitt i karriären-kris?

Det går bra på jobbet men du känner ändå att det saknas något. Garanterat är detta ingen originell känsla och många med dig har varit med om exakt samma sak.

 

Men det är ändå ett faktum att du är inne i en kris. Mitt i karriären. Stepstone skriver om tre olika typer av karriärkriser som kan drabba även den bästa. Här hittar du problemen – och lösningarna.

 

Nöjd – men har mer att ge

Problem: Du saknar utmaningar på jobbet och känner att du aldrig riktigt får använda din fulla potential. Din arbetsbeskrivning innehåller inte tillräckligt med ansvar.

 

Lösning: Ta reda på vad du behöver och vill ha för kunskaper och stäm av med din arbetsgivare om de kan gå med på att du jobbar deltid, så du kan plugga samtidigt, eller ännu bättre – bekostar din utbildning. Det blir trots allt en tillgång för företaget när du pluggat klart.

 

 

Vill göra något annat, men vad?

Problem: Du känner dig fel och vill göra något annat.

 

Lösning: Ta reda på vad du tycker är viktigt. Är det pengar, status, inflytande, självförverkligande? Kartlägg dina styrkor och intressen. Kanske finns det något du alltid velat göra men inte vågat. Gör research om vad det finns för lediga tjänster och vilka kvalifikationer som krävs, då får du också veta om det är rimligt att det är just det du ska jobba med. Låt människor som inte står dig så nära göra en bedömning om du skulle passa för ditt drömjobb, de kan vara mer objektiva.

 

 

Jag vet vad jag vill, men inte om jag vågar

Problem: Du vill börja om någon annanstans men är rädd för att misslyckas och för att gå ner för mycket i lön.

 

Lösning: Om det nya jobbet gör dig lycklig så är det förmodligen värt det även om du tjänar mindre. Men för att minska risken för att misslyckas med din nya plan gäller det att planera noggrant.

– Är du helt säker på din plan och står bakom den till 100 procent?

– Är du säker på att den här ändringen göra livet bättre?

– Om du startar ett nytt företag se till så du har tiden, kapitalet och framförallt energin som behövs!

– Ta till dig alla expertråd som kommer i din väg.

Om säkerheten känns för viktigt att ge upp kanske det finns något alternativ där du kan utforska dina intressen mer intensivt bredvid din nuvarande karriär.