Här är viktigaste händelsen 2010
30 Dec 2010 kl: 00:00

Här är viktigaste händelsen 2010

 

Snart rundar vi av 2010. Vad har varit årets viktigaste händelse?

 

Karin Winther Programledare med ett förflutet som dj, klubb­arrangör och stylistassistent:
– Valet, helt klart.

 

 

 

 

 

 

Navid Modiri Program­ledare på radio, musiker och egenföretagare:
– Valsöndagen. Sverige och svenskarna utmanade sig själva till kreativa lösningar och min dotter tog sina allra första steg.

 

 

 

 

Sofia Falk Vd och grundare av Wiminvest:
– Att Alliansen får sitta ytterligare en mandatperiod och att Per Schlingmann blir ny pr-statssekreterare under Reinfeldt. Det kommer att skrivas om detta i historieböckerna.

 

 

 

 

Tor Rauden Källstigen Reklamare och technoproducent:
– Mest anmärkningsvärt är att världen med blida ögon ser på när Kinas villkorslösa support till militärdiktaturen Nordkorea fortsätter.

 

 

 

 

 

 

Kommer du ihåg vad som hänt? Håller du med åsiktspanelen? Här är ett urval av alla händelser 2010.

12 januari – En kraftig jordbävning, med magnituden 7,0 på momentmagnitudskalan, drabbar Haiti. Över 150 000 människor befaras ha omkommit.

26 januari – General Motors bekräftar att man låter sälja den svenska biltillverkaren Saab Automobile till den nederländska sportbilstillverkaren Spyker.

28 januari – Den tidigare länspolismästaren i Uppsala län, Göran Lindberg, häktas misstänkt för flera grova sexualbrott.

2 februari – Birgitta Ohlsson utses till Sveriges nya EU-minister efter Cecilia Malmström.

27 februari – En kraftig jordbävning med 8,8 i magnitud på Momentmagnitudskalan drabbar Chile, varefter 809 människor omkommer. Tsunamivarningar utfärdas runt om i hela Stillahavsområdet, varav de flesta dock kan avblåsas.

13 mars – Anna Bergendahl vinner svenska Melodifestivalen 2010 med låten This Is My Life.

21 mars –Vulkanen vid Eyjafjallajökull på södra Island får ett utbrott och minst 500 människor tvingas evakueras från sina hem.

24 mars – Våldtäkterna i Bjästa uppmärksammas genom repotage i SVT:s Uppdrag granskning.

28 mars – Den svenska biltillverkaren Volvo Personvagnar säljs till kinesiska Geely Automobile.

10 april – Polens president Lech Kaczyński och 89 andra högt uppsatta politiker, regeringstjänstemän samt militärer omkommer när landets regeringsplan störtar i närheten av den ryska staden Smolensk.

24 april – Hovet meddelar att förlovningen mellan Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström bryts och att det planerade bröllopet till hösten ställs in.

5 maj – Våldsamma upplopp utbryter i Greklands huvudstad Aten i protest mot den grekiska regeringens hantering av landets akuta ekonomiska problem.

15 maj – Våldsamma sammandrabbningar utbryter mellan oppositionsanhängare, de så kallade ”rödskjortorna”, kravallpolis och regeringsstyrkor i den thailändska huvudstaden Bangkok.

26 maj – Röda korsets förre kommunikationsdirektör Johan af Donner döms till fem års fängelse för grovt bedrägeri och förskingring.

19 juni – Sveriges kronprinsessa Victoria och Daniel Westling gifter sig.

24 juni – Julia Gillard efterträder Kevin Rudd som Australiens premiärminister och blir därmed den första kvinnan på posten.

1 juli – Efter beslut i Sveriges riksdag den 16 juni 2009 avskaffas den svenska allmänna värnplikten, som har funnits sedan 1901, i fredstid och ersättas med en frivillig grundläggande soldatutbildning. Även det svenska kårobligatoriet avskaffas och därmed blir det frivilligt för studenter vid universitet och högskolor i Sverige att vara medlemmar i en studentkår.

7 juli – Sveriges arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin avgår av privata skäl.

11 juli – Spanien blir världsmästare i fotboll i Sydafrika genom att besegra Nederländerna med 1-0 i finalen, vilket är Spaniens första slutseger i turneringen.

5 augusti – Ett gruvras i San Joségruvan i den chilenska Atacamaöknen leder till att 33 gruvarbetare stängs inne på ett djup av 700 meter under marken.

10 augusti – WHO förklarar att spridningen av svininfluensan numera är ytterst minimal.

19 augusti – USA:s sista stridande soldater lämnar Irak.

7 september – Den svenska TV-kanalen ZTV läggs ner och ersätts av betalkanalen TV10.

19 september – I Sverige hålls val till riksdag, landstingen och kommunerna. Den sittande borgerliga regeringskoalitionen Alliansen blir det största blocket, men får inte egen majoritet. Sverigedemokraterna blir för första gången invalda och får en vågmästarroll i Sveriges riksdag, som därmed för första gången får åtta partier.

30 september – 50-öringen avskaffas som svenskt mynt.

13 oktober – De 33 gruvarbetare, som har suttit instängda 600 meter under marken i den chilenska San José-gruvan sedan gruvan rasade den 5 augusti blir alla räddade, genom att hissas upp med hjälp av en kapsel genom ett specialborrat hål.

16 oktober – En 22-årig svensk soldat dödas i Afghanistan.

13 november – Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi friges efter mer än 20 år i husarrest.

14 november – Mona Sahlin meddelar att hon tänker avgå som partiledare för Socialdemokraterna i mars året därpå.

21 november – Israel börjar bygga en 25 mil lång barriär längs sin gräns mot Egypten.

Källa: Wikipedia