Här är världens populäraste arbetsgivare
27 Sep 2010 kl: 00:00

Här är världens populäraste arbetsgivare

Google är företaget flest studenter vill ha på sitt visitkort, det visar årets lista över världens mest attraktiva arbetsgivare som presenteras av employer branding-företaget Universum. En undersökning bland nästan 130 000 blivande ekonomer och ingenjörer i världens tolv största ekonomier avslöjar var morgondagens topptalanger helst vill jobba.

En tydlig trend är att ryktet för branchen påverkar enskilda företags popularitet. De blivande ekonomerna lockas exempelvis mindre av bank- och investeringssektorn i år eftersom den av många upplevs som starkt bidragande till den senaste ekonomiska krisen. Dessutom har det ökade miljö-engagemanget gjort företag inom olje- och gassektorn mindre attraktiva.

Istället är det arbetsgivare inom revision och snabbrörliga konsumtionsvaror som återerövrar sin status bland ekonomerna och vinner tillbaka mark från it-branschen. Google behåller visserligen sin topplacering, men stöter i år på hårt motstånd från de fyra stora revisionsföretagen KPMG, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers och Deloitte.
− Revisionsföretagen satsar stort på att öka sin attraktionskraft som arbetsgivare, förklarar Lovisa Öhnell på Universum förändringen.

Ingenjörer attraheras främst av företag som är innovativa och som förknippas med spännande produkter och tjänster, visar undersökningen och IT-företagen dominerar. Google, Microsoft och IBM behåller sina positioner från förra året och utmanas närmast av Sony som tar sig upp på fjärde plats. Listans nykomling Apple kliver direkt in på topp tio där Japanska Sony och de tyska jättarna BMW och Siemens är de enda icke-amerikanska företagen.
– Amerikanska företag framstår allt mer som ett förstahandsval för talangerna. De upplevs ofta som de verkligt internationella organisationerna, där nationalitet inte är avgörande för avancemang, säger Michal kalinowski, VD på Universum.

 

Även ett svenskt företag har tagit sig in på rankingen: Ikea kniper plats 23 i popularitet bland ekonomer över hela världen.

 

Topp 10 bland ekonomer
2009 års placering inom parentes.
1. Google (1)
2. KPMG (8)
3. Ernst & Young (5)
4. PricewaterhouseCoopers (2)
5. Deloitte (10)
6. Procter & Gamble (6)
7. Microsoft (3)
8. The Coca-Cola Company (13)
9. J.P. Morgan (7)
10. Goldman Sachs (4)

 

Topp 10 bland ingenjörer
2009 års placering inom parentes.
1. Google (1)
2. Microsoft (2)
3. IBM (3)
4. Sony (7)
5. BMW (4)
6. Intel (5)
7. General Electric (6)
8. Siemens (8)
9. Procter & Gamble (10)
10. Apple (ny)

 

Spana in hela topp50-listan här!