8 Mar 2010 kl: 00:00

Här är toppchefernas förebilder

Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och inte vilken som helst utan ett 100-års jubileum – en dag att tänka igenom sin ställning som kvinna eller hur kvinnor i din närhet behandlas och, om du inte redan har det, skaffa några starka förebilder. Vi bad Framtidens Kvinnliga Ledare avslöja vilka kvinnor de ser upp till och varför, för att du ska få lite inspiration och för att lyfta fram vilka fantastiska individer det finns runt om i världen.

För precis ett sekel sedan tog Clara Zetkin initiativet till att instifta en dag för att hedra kvinnorörelsen och främja kampen för kvinnors rösträtt. Clara Bodin, vd för Clarus Eastern Europé och i topp 20 Framtidens Kvinnliga Ledare (FKL) 2009, sätter henne som sin främsta kvinnliga förebild.

– Utan Clara Zetkins och andra feministers kamp under 1900-talet hade vi, dagens kvinnor, sannolikt inte kunnat ta många av våra rättigheter och friheter för givna, förklarar hon.

 

Även om många kvinnor får blommor och blir gratulerade på internationella kvinnodagen är den främst till för att uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Någon som har upplevt kvinnoförtryck och motstånd är Somaly Mam, social entreprenör i Kambodja. Hon blev som ung flicka slagen, våldtagen och såld till en bordell. Som vuxen bestämde hon sig för att för att frita och hjälpa andra flickor som var i samma situation. Tyvärr uppskattar inte alla hennes arbete – hon får ständigt dödshot och hennes 14-åriga dotter blev själv våldtagen och såld till en bordell.

– Hon har byggt tre hem för flickor som räddats ur slaveri där flickorna får mat, sjukvård, trygghet och en chans att gå i skola. 3 000 flickor har fått ett bättre liv tack vare Somaly, säger Sara Damber som är verksamhetschef för Hugo Stenbecks Stiftelse och på plats 19 i FKLs lista 2009.

En annan kvinna som levt under förtyck är Aung San Suu Kyi som sedan 80-talet kämpat för demokrati och rättigheter i Burma. Hennes mod har satt henne högst upp på regissören Stina Oscarssons lista med förebilder.

– Andra starka kvinnor jag ser upp till är Gudrun Schyman, en kämpe och retoriker av Guds nåde. På ett närmre plan skulle jag sätta Eva Swartz som vän och lite av mentor och Suzan Osten som lärt mig oerhört mycket om både människor, politik och teater, säger Stina.

 

Flera FKLare har politiker som kvinnliga förebilder. Jennifer Råsten, regionschef för Netlight Consulting, har fastnat för Sveriges nya EU-minister.

– Att Birgitta Ohlsson slår ett tydligt slag för självklarheten i att kunna bli mamma och fortsätta sin karriär tycker jag är otroligt skönt och befriande. Hade det varit en man som varit på väg att bli pappa och blev utsedd till minister skulle ingen höjt på ögonbrynen överhuvudtaget, vilket bara är ett exempel på att vi har långt kvar innan vi är jämställda. Vi behöver fler som Birgitta! menar Jennifer.

Utanför Sveriges gränser finns det andra exempel på kvinnliga politiker som utmärker sig. En av dem är Madeleine Albright som varit amerikansk utrikesminister och USA:s FN-ambassadör.

– Jag inspireras av Albright och är oerhört imponerad av att hon tagit sig så långt i en extremt mansdominerad miljö SAMTIDIGT som hon värnat jämställdhet och vågat stå för det, säger Kristina Lidehorn som är chefsjurist för TV4-gruppen.

 

Två stycken som alltid verkar dyka upp när starka kvinnor diskuteras är Christina Stenbeck, som 25 år gammal fick ärva Stenbeckssfären, och den folkkära Astrid Lindgren. Den förstnämnda är förebild för de båda FKLarna Salomeh Tafazoli och Frida Billing.

– Hon inspirerar mig eftersom hon är en kvinna som inte ser sig som ett offer i en mansdominerad industri utan ser styrkan med att vara unik, säger Salomeh som själv är chef i en liknande miljö på Volvo Lastvagnar.

Anna-Carin Aldrein, vice varuhuschef för IKEA, har fått många fina minnen från sin barndom från Astrid Lindgren och har henne som sin stora kvinnliga förebild. Bland annat eftersom hon använder starka rollkaraktärer med mycket personlighet och ofta starka tjejer som Lotta, Ronja, Madicken – och Pippi som är Anna-Carins favorit.

– Hon är en självständig ung dam med mycket vilja som inte är rädd för att gå sin egen väg, samtidigt som hon månar om folk i sin omgivning med sin generositet.

 

Du behöver inte stirra dig blind på att de ska vara världskända – bra förebilder kan finnas närmre än du tror. Lisa Lindström, vd på Doberman, säger att hon har många fantastiska vd-kvinnor hon inspireras av och att hon träffade flera av dem på Framtidens Kvinnliga Ledare. Kanske är en av dem Anna Omstedt Lindgren, vd på MedUniverse och 10 på FKL-listan, som själv har Lisa som förebild.

– Just nu inspireras jag mycket av Lisa då hon skördar framgång på framgång på en traditionellt sett manlig arena där hon premierar en välmående organisation, säger Anna.