21 Okt 2010 kl: 00:00

Här är Sveriges bästa – och mest jämställda – företag

Veckans Affärer har poängbedömdt 50 företag utifrån kriterier som andel kvinnor, fördelning av löner och förmåner samt företagskultur. Fem storbolag och tre småbolag utmärkte sig som de mest jämställda arbetsplatserna i landet och därmed ”Sveriges bästa arbetsplatser”. Igår fick de ta emot pris som visar att just de arbetar aktivt för att hela tiden förbättra jämställdheten på respektive företag.
− Nu ska vi fira en stund men imorgon när jag kommer till jobbet igen så fortsätter arbetet med jämställdhet, säger Kajsa Räftegård, personalinformationsdirektör på Kappahl.

 

Fredrik Heidenholm, HR-direktör på Skåne Mejerier, hoppas att utmärkelsen kan ge framtida inspiration till fortsatt jämställdhetsarbete. 
− Vi försöker hela tiden vara en attraktiv arbetsgivare och vi bryr oss inte om kön när vi anställer. Vi måste spegla den omgivning vi lever i, säger han.

 

På det franska IT-konsultbolaget Capgemini har man procentuellt fler kvinnliga chefer än män trots att bara 30 procent av de anställda är kvinnor. I ledningsgruppen finns till och med fler kvinnor än män.
− Väldigt många av frågorna har vi drivit härifrån. Sverige används som modell i företagsgruppen, säger Eva Aspengren, vice vd, till Metro.

 

Vinnare småbolag:

C&M Projekt

Preera Ving

 

Vinnare storbolag:

Saab

Skåne Mejerier

Kappahl

Johnson & Johnson

Capgemeni