18 Aug 2011 kl: 00:00

Här är rätt – och fel – accessoarer för intervjun

Slips? Kolla upp i förväg
Om du känner dig bekväm i slips är det en stil som alltid funkar. Om du aldrig använder slips annars kan det vara värt att ringa receptionen och fråga hur klädkoden ser ut på företaget innan du går dit. Det är jobbigt att sitta i en intervju och känna sig alltför uppklädd, samtidigt som du inte vill vara den enda i kontorslokalen utan slips. Samma sak gäller förresten även för kavajen. Och om du är en av alla som köper en ny kavaj inför anställningsintervjun – kom ihåg att ta bort märkeslappen på ärmen och stödstygnen i slitsen.

Undvik politiska budskap
Alla former av politiska och religiösa budskap går bort. Det spelar ingen roll om du använder palestinasjal eller en punkig anarkisttröja för att du tycker att de är snygga eller för att du vet exakt var du står i de politiska frågorna som är förknippade med symbolerna – det här är inte rätt forum för dylika diskussioner.

Glöm inte kalendern

Saker som är superviktiga att ta med sig till intervjun: penna, papper, kalender. Saker som kan vara bra att ha i nödsituationer: minttabletter, vatten, näsdukar, tandpetare. Alltid redo!

Skippa latten

Att komma insläntrande i receptionen med en pappmugg latte i handen ger ett slarvigt intryck. Dessutom kan det bli bökigt att bära både din väska och kaffet och samtidigt lyckas hälsa på rekryteraren med hedern i behåll. Du kan också räkna med att bli bjuden på en kopp kaffe på plats – och det är alltid trevligast att tacka ja.

 

Less is more
När det gäller smink och parfym gäller less is more-metoden. En överparfymering kan få en allergisk rekryterare att vilja avsluta intervjun illa kvickt. Om du inte är van vid att använda läppstift eller ögonskugga är det här fel tillfälle att börja. Risken finns att du antar en dragqueenlook eller upptäcker att du har suttit en hel intervju med röda fläckar på tänderna.

 

Stäng av mobilen
Om telefonen finns egentligen bara en sak att säga: stäng för guds skull av den! Även ett diskret vibrerande i fickan stör intervjun.

 

Inga solglasögon
Flera undersökningar visar att glasögon kan göra att du uppfattas som lite smartare än du är – och det är ju bra på en anställningsintervju. Solglasögon bör du däremot ta av dig redan innan du kommer till receptionen. Att sätta dem i håret ser bara nonchalant ut.

 

Dyra smycken syns
Har du en dyr klocka eller dyra smycken? Visst kan du använda dem på intervjun, men var beredd på att de syns. Beroende på vad rekryteraren har för associationer till dem kommer det att påverka bilden av dig. Du kan bli ifrågasatt – är det här en person som kan ta i och jobba hårt?

 

Hela och rena skor
Att ha ett par skor som säger ”klopp klopp klopp” i golvet när du går inger pondus, men kan också vara ett störande moment. För både killar och tjejer gäller det att skorna är hela och rena. I synnerhet utländska bolag lägger stor vikt vid ett par välputsade skor. Och kom för allt i världen ihåg att ta bort prislappen under sulan!