15 Feb 2010 kl: 00:00

Här är medlemmarna med Sveriges 10 hetaste jobb

När Manpower nyligen gjorde en undersökning om svenskens drömjobb visade det sig att bara en av tio i företagets arbetslivspanel anser sig jobba med det som de egentligen vill. Och två av tre tror inte att de kan nå sitt drömjobb.

 

Men det är aldrig försent! Här är listan över sveriges tio hetaste jobb. Dessutom har vi kartlagt vilka av våra medlemmar som lever drömlivet. Och ni vet ju redan att det bästa sättet att få drömjobbet är genom kontakter – så varför inte höra av dig till någon av dem för att be om ett karriärtips?

 

Yrken som ger spänning, frihet och självförverkligande dominerar listan över Sveriges populäraste. Även om ingenjör hamnar i topp. Motiveringen är att jobbet kan ge hög lön samtidigt som det kan bidra till att förbättra samhället.

 

Att själv kunna välja arbetstid eller till och med att få arbeta med sin hobby är viktigare än både lön och status, visar undersökningen. Drömjobbet ska framförallt vara spännande och personligt utvecklande, därefter prioriteras möjligheten till stor personlig frihet, följt av möjligheten att hjälpa andra.

 

Bara 18 procent tycker att hög lön är viktigt och 8 procent anser att status lockar mest. De som söker status vill helst bli professor, ingenjör eller discjockey medan de som vill förbättra samhället drömmer om att bli politiker eller polis.

-Trenden är att vi uppskattar frihet i jobbet i allt högre grad och möjligheten att förverkliga oss själva, säger Anki Ljung, HR-direktör på Manpower.

 

Här är listan över svenskarnas drömjobb – ett klick på respektive yrke plockar fram ett sökresultat över de medlemmar som jobbar med detta. Har de lyckats knipa ditt drömjobb? Varför inte höra av dig och be om ett karriärtips!

Finns ditt namn inte med trots att du har ett av jobben på listan? Uppdatera dina inställningar så kommer det att dyka upp i sökresultatet.

Drömjobb tio i topp

1. Ingenjör

2. Entreprenör

3. Författare

4. Personalchef

5. Ekonom

6. Musiker

7. Managementkonsult

8. Pilot

9. Äventyrare (Det är ingen som angett att de arbetar som äventyrare men här är de som angett ”Äventyr” som sitt intresse.)

10. Fotograf