Här är julklapparna du fixar framför datorn
8 Dec 2011 kl: 00:00

Här är julklapparna du fixar framför datorn

Julafton närmar sig med stormsteg och för många är säkert julklappsstressen ett faktum. Här är åtta hårda julklappstips som du beställer hem med några snabba klick, exempelvis här eller här.

 

TILL PAPPA:

Olle Ljungström – Jag är både listig och stark
Elin Fredriksson (Norstedts)
Till mångt och mycket är biografin om popsnöret Olle Ljungström en svart historia. Det blir lätt så när ett liv fyllt av svårmod, droger och dödslängtan ska skildras. Men här finns mer än det redan kända att hämta. Intervjuer, foton, teckningar, konst och sångtexter vittnar om ett kärleksfullt och ålderslöst geni. I boken skildras resan från barndomens Svartsö till det stilbildande drönar­livet som på ytan ter sig fritt och aristokratiskt. Paradoxen mellan den NK-snygga coffee table-boken och dess bitvis miserabla innehåll är lika stor som Ljungströms tyska indian. En välskriven och underhållande bok som speglar en av vår tids största bohemer.

TILL MAMMA:

Niceville
Kathryn Stockett (Månpocket)
Böcker om den svarta kvinnans kamp mot de vitas förtryck har en tendens att bli så helylle att till och med den präktigaste lärarvikarien skruvar på sig. Därför är det skönt att inse att Niceville inte hörde till den kategorin. Det här är en gripande läsupplevelse om tiden då förändringen kom smygande. En vit ung kvinna får nya infallsvinklar under tiden på college och vill berätta hembiträdenas historia – en idé som alla från Ku klux klan till vita hemmafruar vill sätta stopp för. Få författare har skildrat det absurda i rasismen på ett så klarsynt och spännande vis som Stockett.

TILL STOREBROR:

Monster
Micael Dahlén (Volante)
En av dem har en egen tv-shov, en annan får kåta kvinnor att vallfärda till hans cell. Vad är det som gör att vi dras till dem: monstren? Micael Dahlén är professorn som blev besatt av ikoniseringen av mördare och bestämde sig för att åka jorden runt för att träffa fem av världens mest kända.

Han berättar personligt och naket om möten som han i efterhand inser har varit rent livsfarliga. Även om orden ”Var inte rädd. Jag dödar inte män, jag vill bara smaka kvinnligt kött” lugnar för stunden kommer insikter som ska påverka hans liv flera år framöver. Boken sätter fingret på ett sjukt idolskap som väcker både avsky och ett skamligt pirr av fascination.

TILL KOLLEGAN:

När börjar det riktiga livet?
Fredrik Lindström (Albert Bonnier)
I Fredrik Lindströms nya novellbok möter du en generation med Alfons Åberg-syndrom. Vi ska bara hitta det där utvecklande och balanserade jobbet, kanske lägga in ett par nya bänkskivor i granit i köket och få mer tid för både oss själva och familjen – sedan ska vi börja leva det där riktiga livet som alla pratar om.

Berättelserna är underhållande samtidsskildringar som får dig att sätta skrattet i halsen när du inser att det är åt dig själv du garvar. En träffsäker påminnelse om att livet inte alltid är grönare på andra sidan, och att det pågår mitt i denna evighetslånga fredagsstädning.

TILL LILLASYSTER:

Steve Jobs – en biografi
Walter Isaacson
Några av oss har från våra machintoschdatorer tillbett Applekyrkan under flera decennier, några hoppade på tåget när den första Iphonen släpptes, medan andra gör en poäng av att bojkotta hajpen. En sak är i alla fall säker – innovatören Steve Jobs har ett stort inflytande över våra vardagsliv och vår konsumtion. När han gick bort tidigare i höstas släpptes den här tegelstensbiografin inom bara några veckor, men boken är inget hafsverk. I stället anlitade kontrollfreaket Jobs skribenten Walter Isaacson för jobbet redan när cancerdiagnosen kom. 635 sidor genialitet och galenskap – precis vad lillasyster behöver, hon som ska lära sig att gå sin egen väg och våga satsa på sina idéer.

 

 

TILL DIG SJÄLV:

Ja till Liv!
Liv Strömquist (Ordfront)
Ibland behöver även vi vuxna en guidande ABC-bok som kombinerar underhållning med tankeställare. Liv Strömquist gör ingen besviken med sitt senaste seriealbum Ja till Liv! Här går hon pedagogiskt igenom alfabetet med de politiska och ideologiska glasögonen på: A som i arbetslinjen, I som i inkvoterad, M som i manshora, O som i offerkofta och X som i xenofobi. Som vanligt får flera kända personer sig en känga. Strömquist ställer sig frågor som varför varje TV4-hallåa är förbunden att bli ihop med Niklas Strömstedt, varför Ulf Adolphson envisas med att vara med i juryn för Fröken Sverige varteviga år och varför tjejerna i Barbapapa är kurviga och kvinnliga när killarna tillåts ha formen av oformliga klumpar. Naiv humor när den är som bäst.

 

 

TILL SVÄRMOR:

Dikter och prosa 1954-2004
Tomas Tranströmer (Albert Bonnier)
Klart svärmor ska ha en lyriksamling till jul! Dikter och prosa 1954-2004 samlar Nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi, från 50-talsdebuten med 17 dikter till den senaste diktboken Den stora gåtan. Samlingen gavs ursprungligen ut för att fira poetens 80-årsdag tidigare i år, men nytrycktes i samband med att Nobelpriset tillkännagavs i oktober. Boken är vackert formgiven och blir en bra ingång till Tranströmers författarskap. Och så tjänar du förstås en hel del kulturpoäng hos svärmor när ni tillsammans bläddrar bland prosaverken över en whisky på julaftonskvällen.

 

 

TILL DIN NYA SVÄGERSKA:

100 gånger smartare
Oskar Hammarkrantz
Du har en ny svägerska. Hon ska fira jul med er för första gången. Hennes närvaro kräver en extra klapp under granen – men vad ska den innehålla? Oskar Hammarkrantz handbok med 102 handfasta tips passar som present till i stort sett vem som helst. Den har visserligen undertiteln ”Handbok för moderna män”, men varför skulle inte en kvinna behöva humoristiska instruktioner till hur man säger upp sig snyggt, hur man snabbstädar lägenheten, hur man blir bäst på biff, hur man sparar sig rik, hur man stryker en skjorta, hur man sabrerar en champagneflaska eller hur man förfinar Facebook?