”Här är jag omgiven av landets främsta experter”
14 Jan 2015 kl: 00:00

”Här är jag omgiven av landets främsta experter”

Som gruppchef på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut samordnar Lisa Ossman arbetet i flera intressanta och innovativa forskningsprojekt. Ett tiotal forskare och projektledare ingår i hennes arbetslag, som tagit ett grepp om energifrågor ur ett användarperspektiv.

Ett av projekten, som just nu pågår på EU-nivå, rör framtidens energieffektiva småhus.

– Vi har byggt en forskningsvilla här på SP i Borås där vi utför mängder av olika mätningar, beräkningar och tester. Under flera år kartlägger vi energiförbrukningen som går åt när olika ”låtsasfamiljer” får bo i huset. Vi har över hundra mätpunkter utplacerade i huset, som mäter saker som temperatur och fukt. Man skulle kunna säga att det är ett fullskaligt laboratorium i husform, säger Lisa.

”Jag älskar att få folk att åstadkomma saker de inte trodde att de var kapabla till”

I Borås-huset går duschar igång utan att någon använder dem. Lampor tänds och släcks. Hela tiden gör Lisas forskarlag beräkningar och simuleringar kring energiförbrukningen. I början av nästa år ska ett liknande hus stå klart i Varberg. Med en avgörande skillnad.

– För första gången kommer det bo en riktig familj i ett av husen. Vi jobbar inte bara med installationer och teknik, utan även med människors påverkan på huset och andra användarfrågor.

SP har som uppdrag att vara innovationspartner till industrin för att driva dess utveckling. Lisa triggas av att hjälpa företagen att lösa utmaningar och ständigt vara omgiven av några av landets främsta experter inom respektive områden.

– Det är otroligt vilken kunskap som finns inom alla fält på SP. Att få arbeta tillsammans med människor som verkligen vet hur saker hänger ihop. Det finns alltid någon som kan svara på mina frågor. Det är något jag ser som absolut nödvändigt för att göra ett bra jobb i min roll som gruppchef.

Trots att hon är ingenjör i grunden är det ledarskapet som driver Lisa.

– Jag älskar att få folk att åstadkomma saker de inte trodde att de var kapabla till. Att får vara med och se både människor och projekt utvecklas passar mig perfekt. SP har goda utvecklingsmöjligheter internt – det händer väldigt mycket hos oss. De senaste tre åren har vi anställt 300 personer och vår utveckling, som delvis hänger ihop med de tekniska framstegen, går allt fortare.

När det kommer till just framtidens utmaningar är Lisa övertygad om att SP kommer ha stor inverkan.

– Vi ska jobba ännu mer inom den svenska industrin och arbeta hårt för att stötta de små och medelstora företag som i dag inte har någon egen forskningsavdelning. Det känns fint när vi använder vår expertis till saker som genererar både jobb och tillväxt.