23 Feb 2012 kl: 00:00

Här är hetaste namnen för prinsessan

En engelsk undersökning visar att du ska ge ditt barn ett kungligt namn om du vill ge det en extra framgångsskjuts i livet. De namnen andas nämligen allra mest framgång och attraktion. Men vilket blir vårt nya namntillskott i den svenska kungafamiljen? Shortcut frågade tre personer med koll.

 

 

Vad kommer Victoria och Daniel att döpa prinsessan till?

 

Charlotte Hagström
Docent i etnologi
– Jag tror att de tycker att en kunglig koppling är viktig, men också gärna vill ha en länk till Daniel. Så jag gissar på Alice, Sofia och Lovisa. Det är namn som har burits av kungligheter och i vissa fall också finns i Daniels släkt. De är också rätt i tiden och väletablerade, de sticker inte ut genom att vara annorlunda eller svårstavade. Fast om de skulle fråga mig föreslår jag Karin. De har också burits av kungligheter men är mer oväntade val och därför roligare.

 

 

 

Emilia Aldrin
Doktor i nordiska språk, namnforskare
− Det svenska kungahuset har tidigare ofta valt traditionella kungliga namn inom den egna ätten. Där hittar vi namn som Astrid, Lovisa, Märtha och Sofi, som också skulle passa in i dagens namnmode. Bland kungligheter i övriga Norden har det dock på senare år börjat dyka upp tilltalsnamn som inte är etablerade i någon kungaätt. Till exempel prinsarna Felix och Vincent i Danmark och prinsessan Leah i Norge. Vilket skulle kunna öppna upp för en förändring även här.

 

 

 

Nizar Chakkour
Pressansvarig, Statistiska centralbyrån
− Kronprinsessparet känns väldigt folkliga och verkar ha koll på samhället. Daniel har dessutom inte någon kunglig uppväxt, utan är lite medelsvensson i grund och botten. Men jag tror ändå inte att de kommer att välja ett populärt namn som Alice eller Maja. Mest troligt är att de låter traditionen styra och då känns Ingrid eller Astrid som låg-oddsare. Däremot hade det varit trevligt med ett namn som sticker ut. Vad sägs om Ofelia?