Här är det sjukast på jobbet
17 Apr 2013 kl: 00:00

Här är det sjukast på jobbet

Att gå snörvlandes och febervarm till jobbet kan göra kollegorna upprörda, men faktum är att bara 15 procent av svenskarna håller sig hemma när de är sjuka, enligt en undersökning gjord på uppdrag av bemanningsföretaget Xtra Care.

AMed tanke på dessa siffror är det kanske
inte så konstigt att det är på arbetsplatserna influensa och virus sprids. Undersökningen visar att siffrorna skiljer sig något åt beroende på vilken bransch man jobbar inom.

Värst var det bland anställda i bank- och finanssektorn där 94 procent av de intervjuade gått till jobbet sjuka. Av de som arbetar inom privat hälso-och sjukvård är motsvarande siffra 84 procent. Inom IT- och telekomsektorn ser det något bättre ut, där har 78 procent jobbat sjuka.

Linda Uddén, Sverigechef för Xtra Care, ser en risk med att siffrorna över lag är så höga.

– Resultatet blir att andra blir sjuka och företagets totala antal sjukdagar ökar.

Det är inte bara inom olika branscher som det skiljer sig åt, benägenheten att hålla sig hemma när man är krasslig spelar också roll beroende på var du bor någonstans. Värst är det i Skåne där 91 procent någon gång har gått till jobbet fast de har varit sjuka. I Värmland, Dalarna och Gästrikland är man bättre på att stanna hemma, där säger 19 procent att de alltid håller sig hemma när de är sjuka.

Undersökningen utfördes av iNFACT i oktober 2012.