”Här är den personliga kontakten viktig för att lyckas i sina affärer”
16 Jun 2017 kl: 00:00

”Här är den personliga kontakten viktig för att lyckas i sina affärer”

Fredrik Bodin är de svenska företagens högra hand i Dubai. Han är handelssekreterare på Business Sweden och hjälper svenska företag att komma in på marknaden i Förenade Arabemiraten, där Dubai är största staden. Många svenska företag är verksamma i det här området eller vill in på marknaden, och Fredriks roll är att komma med handfasta råd och hjälpa dem få kontakt med rätt personer.

Hur viktigt är det för svenska företag med en sådan kontakt?

– Väldigt viktigt, eftersom exempelvis affärsrelationerna fungerar på ett helt annat sätt. De personliga mötena är jätteviktiga här – man intresserar sig för varandras familjeförhållanden och hälsa, småpratar om väder och vind. Stegvis bygger man upp ett förtroende mellan varandra genom att mötas face to face, och det förväntas att man har regelbunden, personlig kontakt. I Sverige är vi vana vid att mycket kan skötas visa telefon och e-post, men här är inte maildisciplinen lika utbredd. Att bygga upp en affärsrelation i Mellanöstern tar tid, och det måste man vara medveten om.

Vad uppskattar du mest med att jobba i en internationell miljö?

– Jag och min syster är delvis uppvuxna utomlands eftersom våra föräldrar jobbade i hotellbranschen, vilket lärt mig att det är mina relationer som är ”hemma”, snarare än min bostad. Och eftersom man har förmånen att få träffa så många människor från olika länder har världen krympt i takt med att intrycken blivit fler. Jag har fått uppleva så mycket och fått vänner från olika kulturer. Det är både lärorikt och fantastiskt roligt!

”Att göra saker tillsammans är viktigt här.”

Vad är det viktigaste du lärt dig under din tid i Dubai?

– Att jobbet inte är det viktigaste i livet! Självklart ska man ta sitt arbete på allvar, men här ägnar man också mycket tid åt att prata om varandras familjer och bygga upp privata relationer. Att umgås och göra saker tillsammans är viktigt här, och det uppskattar jag väldigt mycket. Jag har också lärt mig att saker inte alltid går som man tänkt sig och att det då handlar om att jobba för att hitta en lösning istället för att stressa upp sig.

Vilket råd skulle du vilja ge någon som vill ha en internationell karriär?

– Ha en plan för det du vill och ta för dig, annars händer ingenting! Våga gå utanför din comfort zone, var nyfiken på andra kulturer och nya människor, läs på och res runt. Då lär du dig också språket snabbare och tränar upp din förståelse och sociala förmåga, vilket verkligen underlättar.