26 Maj 2014 kl: 00:00

Hans sajt hittar lägenheten åt dig

Efter ett lyckat högskoleprov i slutet av gymnasiet övervägde jag att bli läkare. Många runt omkring mig verkade tycka att det var den logiska vägen att gå om man hade möjlighet. Jag funderade ett tag och kom fram till tre frågor att ställa till mig själv: Var står jag nu, vart vill jag och hur når jag dit? Till slut kom jag fram till att läkaryrket nog inte skulle passa mig alls och att jag faktiskt hade möjlighet att gå de flesta andra utbildningar också. I stället blev det journalistik i Kalmar, eftersom deras radiokurser hade gott rykte, och det är jag glad för i dag.

Jag har alltid varit en nattmänniska, och det var tack vare det mitt stora intresse för radio uppstod. Under nattens sena timmar, när hela huset var tyst, satt jag uppe och lyssnade på P3 och tänkte på hur kul det verkade vara att jobba med radio. Speciellt nattradio. Därför tyckte jag såklart att det var på gränsen till för bra för att vara sant när jag efter min examen fick jobb som just nattprogramledare på P3.

När jag flyttade till Stockholm tvingades jag, som så många andra, in i andrahands­karusellen. Genom en bekant fick jag reda på att det finns lägenheter som inte går till den som har stått i bostadskön i 20 år, utan till den som är snabbast med att anmäla sig när lägenheterna kommer upp på nätet. Då skrev jag ett script som bevakade olika värdars hemsidor och messade mig när något bra dök upp. Ganska snart fick jag en egen förstahandslägenhet och efter det började jag bygga en sida för att andra skulle kunna göra samma sak. Jag tog hjälp med designbiten, döpte sajten till Fixa­kontraktet.se och lät några vänner prova. Flera fick lägenhet snabbt och när Metro skrev om sajten spreds ordet. Sedan dess har det snurrat på och i dag vågar jag nog säga att sidan är den bästa chansen att få en hyresrätt för den som inte har stått i bostadskön sedan barnsben.

Efter att ha kombinerat radiojobb med Fixakontraktet.se i några år insåg jag att jag kanske inte ville prata i radio för alltid. Genom mitt företag hade jag fått en inblick i hur roligt det var att driva eget. Det var då jag upptäckte masterprogrammet på Handelshögskolan. Jag tvekade lite innan jag sökte eftersom jag hade svårt att se mig bland ett gäng Gordon Gekko-wannabes med backslick, vilket var min stereotypa bild av Handels-studenten. De finns ju också här såklart, men de är nog i minoritet. Över huvud taget är det en bra blandning av människor. I min klass är vi 40 personer med minst 30 olika akademiska bakgrunder och dessutom 20 olika nationaliteter.

I framtiden hoppas jag
kunna göra sådant som jag tycker är både roligt och viktigt, och samtidigt kunna försörja mig på det. Som att starta upp ett eget företag som är häftigare än Fixakontraktet.se eller att jobba på ett företag som jag tycker gör något vettigt. Till exempel Max, jag gillar deras ambitiösa miljötänkande i en inte alltför miljövänlig bransch. Eller Brämhults. Jag inbillar mig nämligen att om man är chef där måste man få dricka hur mycket juice man vill.”

"En stor rumpa är bra att tacklas med"
För ett åtjuvtränade de på taket till Lidls kundparkering. Idag är Juhlia och lagkompisarna ett av Europas högst rankade rollerderbylag.
» Juhlia kombinerar juridikstudierna med rollerderby

7 tips: Så fixar du superkarriären
Här är tipsen för hur skapar du din egen superkarriär – vare sig du fortfarande letar efter drömjobbet eller redan landat det.
» Så blir du kung på intervjun eller oumbärlig på jobbet

Text: Tina Fallgren Datum: 2012-04-12