Handelsbanken IT får Helena att våga chansa
21 Nov 2014 kl: 00:00

Handelsbanken IT får Helena att våga chansa

När Helena Hanssons sambo fick jobb i New York kollade hennes chef med HR-avdelningen vilka öppningar det fanns på bankens IT-avdelning i New York.

– De var väldigt måna om att jag skulle få jobba kvar i banken om möjligheten fanns.

”På Handelsbanken finns stora möjligheter att jobba utomlands, så länge man själv är framåt och visar vad man verkligen vill”

Som systemutvecklare och projektledare på Handelsbankens IT-avdelning i Sverige fick Helena chansen att prova på banklivet hos filialen på andra sidan Atlanten. Väl på plats fick hon sätta tänderna i ett migreringsprojekt som pågick på den amerikanska IT-avdelningen. Företagskulturen som rådde där förvånade henne.

– Det var inte alls särskilt annorlunda från hur vi jobbar i Sverige – jag kände mig hemma direkt. Handelsbanken har verkligen lyckats med att överföra det som gör oss unika i Sverige till USA.

Ett och ett halvt år senare gick flyttlasset hem igen. Med sig i bagaget hade Helena mängder av nya bekantskaper och erfarenheter.

– Det var enormt utvecklande för både min personlighet och yrkesroll, jag har blivit mycket mer självsäker. På Handelsbanken finns stora möjligheter att jobba utomlands, så länge man själv är framåt och visar vad man verkligen vill. Jag skulle absolut kunna tänka mig att göra något liknande igen.

Stärkt av utlandserfarenheten beslutade sig Helena för att prova på rollen som projektledare inom Data Warehouse. I yrkesrollen ingår kontakt med såväl leverantörer som användare av Handelsbankens interna system.

Även om Helena är systemutvecklare är dialog och kommunikation det hon känner att hon får mest ut av i sitt dagliga arbete.

– Att jag har fått chansen att prova på projektledning är jättekul! Jag har studerat systemvetenskap med inriktning kommunikation så den här rollen, mitt emellan IT och verksamheten, passar mig perfekt.

Det är medarbetarna som avgör hur de vill utvecklas på Handelsbanken, med den grundläggande tryggheten finns alltid där.

– Cheferna ser min potential och finns där och stöttar om jag har tankar eller funderingar kring min projektledarroll. Det är viktigt att de lyfter fram och sporrar oss medarbetare på det här sättet, det ger oss självförtroendet att våga hoppa på chanserna när de kommer.

Helena Hansson

Ålder: 31 år.
Titel: Projektledare inom IT.
Utbildning: Kandidatexamen i systemvetenskap med inriktning kommunikation, Stockholms universitet, examen 2007.