16 Dec 2011 kl: 00:00

Han vikarierar för Måns Zelmerlöv

Mina föräldrar såg i en annons att High school musical i Malmö sökte folk. Jag har dansat sedan tonåren men när annonsen dök upp hade jag varit sjuk länge och egentligen bestämt mig för att sluta. Trots det blev jag övertalad att söka, fick en ensembleroll och erbjöds dessutom att vara ersättare för killen som spelade huvudrollen ifall han skulle bli sjuk. På den vägen är det. Jag har haft jobb sedan dess och nu spelar jag i Romeo och Julia på Göta Lejon i Stockholm. Där har jag några mindre ensembleroller och är ersättare, eller understudy som vi kallar det, för Måns Zelmerlöv som spelar Romeo.

Att vara understudy är kul, och svårt. Samtidigt som jag ska ha koll på mina egna roller måste jag repa in och underhålla ytterligare en. Man måste ha otroligt mycket disciplin för att fixa det. Inför Romeo och Julia repeterade jag först in mina egna roller i ungefär två månader och efter det, Romeo-rollen i tre veckor. Sedan dess har det varit upp till mig att hålla den fräsch. Jag gillar utmaningen, men visst drömmer jag om att få en ”egen” stor roll snart. Min drömroll vore att spela Gabe i en nyskriven musikal som heter Next to normal. Det är den bästa uppsättning jag har sett.

Än så länge har jag inte spelat Romeo och det har faktiskt bara hänt en enda gång att jag fått göra den roll som jag har varit understudy för. Det var
i High school musical och var planerat sedan länge. Det gick bra, men jag var väldigt nervös. Jag och min motspelerska hade aldrig spelat mot varandra tidigare, och jag hade inte testat min roll mot publik. För det måste man komma ihåg – även om jag ersätter en annan person så gör jag ju alltid en egen tolkning av rollen. Jag varken kan eller ska spela likadant som den jag ersätter.

Det är speciellt att var understudy för en så stor stjärna som Måns Zelmerlöv. Det blir en extra press och jag oroar mig lite över hur publiken skulle reagera om jag kom in på scenen i stället. Jag får helt enkelt hoppas att de har kommit för att se Romeo och Julia och inte bara Måns. Även om jag såklart inte vill att Måns ska bli sjuk eller bryta benet, så skulle det vara roligt att göra rollen en gång innan vi slutar. Om inte Måns vore ett så stort dragplåster hade jag lobbat för att han skulle ta ledigt någon kväll.

Det är nervöst att aldrig veta när eller om det är dags för mig att rycka in, jag går lite på spänn hela tiden. Självklart är det en nackdel att aldrig riktigt kunna slappna av, men fördelarna med att vara understudy är så många fler. Det är en chans att utvecklas som artist – och så är det förstås väldigt smickrande att bli tillfrågad.

 

MARCUS SÖDERBERG

Ålder: 25 år.

Gör: Musikalartist. Spelar just nu i Romeo och Julia och är ersättare för Måns Zelmerlöv i rollen som Romeo.

 

 


Slumpen ledde Andreas till drömjobbet

Det var flexibiliteten som lockade Andreas till att säga upp sig från sin fasta tjänst och testa vingarna som bemanningssjuksköterska. Idag är hans liv allt annat än förutsägbart – ena stunden kan han jobba i Lofoten, för att i nästa arbeta på en ö i en fjord.
Läs Andreas berättelse här!

 

 

Vikariejobbet där varje skoldag räknas

Madelene har mött många som verkar tro att det är rätt slappt att vara lärarvikarie, något hon snabbt kan avfärda. Det kräver massor av förberedelse och är ett enormt ansvar – även om det bara gäller en dag.
Läs Madelenes berättelse här!

 

 

 

”Man måste våga vara den mest okunniga”

I rollen som interimchef vänder Carina sin ålder till något positivt. Att hon dessutom är nyfiken och frågvis har lett till att hon fått flera chefsuppdrag som konsult.
Läs Carinas berättelse här!

 

 

 

8 tips – Lyckas som vikarie

Fastnat i vikariefällan? Eller gillar du friheten och att testa olika jobb? Oavsett finns det vissa saker du bör veta.

» Så fixar du ett lyckat vikariat