Han skriver 2,0 av gammal vana
18 Okt 2012 kl: 00:00

Han skriver 2,0 av gammal vana

Första gången Olle Nässén, 35, satte sig med högskoleprovet var på gymnasiet.
– Målet var att kunna välja vad som helst när jag skulle börja plugga. Då hade jag ögonen på apotekarprogrammet och det krävdes runt 1,9 på högskoleprovet för att komma in. Då fick jag bara 1,5. olle-170x240.jpg
Olle gav sig inte utan skrev igen – och andra gången, under sista gymnasieåret, fick han 2,0.
– Det var en kick för självförtroendet. Jag skulle kunna välja vilken utbildning jag ville i stort sett. Det är ju fantastiskt smidigt att möjligheten finns istället för att läsa upp en massa betyg.

Skrivit fler gånger

Olle började plugga till apotekare men hoppade av efter tre terminer och hamnade i stället i it-branschen. Men det har inte stoppat honom från att fortsätta testa sina kunskaper och slutledningsförmåga.
– Jag har skrivit högskoleprovet sex–sju gånger, mest för att kolla att jag fortfarande har vad som krävs. En gång var jag nere och vände på 1,9. Det är egentligen inget att skämmas för… En kollega har ambitionen att skriva alla rätt och vi brukar skriva tillsammans.
Olles sämsta del är enligt honom själv DTK, där man ska tolka diagram, tabeller och kartor.
– Den övade jag ordentligt på innan jag skrev sist och då gjorde jag ett märkbart lyft. Det var första gången jag förberedde mig på det sättet. Uppenbarligen kunde jag stärka min sämsta sida genom att öva.

Finns det någon strategi vid själva provtillfället?
– Jag har provat lite olika, både att först skumma igenom texten och ta frågorna efter, och tvärt om. Det har funkat både och. Det finns inget hemligt knep. Jag har kört på gammal förmåga.

Äter du något speciellt när du sitter i skrivsalen för att behålla fokus?
– Jag äter lite dextrosoltabletter, men det är nog mest symboliskt. Om man sover ordentligt ska väl inte det behövas.

Vad har varit det bästa med lyckas pricka in 2,0? Det är ändå något många ser upp till.
– Det var nog när jag fick 2,0 och storasyrran hade fått 1,9. Jag var så taggad och det var skönt att bräcka henne! Sen har jag ju haft användning för poängen när jag har läst en del kurser.

Har du blivit en snackis i och med dina höga poäng?
– Någon har blivit överraskad och trott att jag är dummare än så, haha. Skenet bedrog i deras ögon. Men visst, folk kommer ihåg det och någon kompis brukar hetsa lite. Personligen tycker jag väl inte att det är ett mått på smarthet egentligen.

Ska du göra provet igen?
– Ja jag måste ju prova på det nu när det gjorts om. Det blir till våren. Jag kan ju inte leva på gamla meriter.

Olles tips:

1. Gå och skriv med några kompisar och sitt tillsammans och gå igenom uppgifterna. Roligare än att sitta och öva själv.
2. Öva på det du är sämst på. Det funkade för mig och jag vet fler som har lyckats förbättra sig.
3. Luta dig inte tillbaka för mycket utan se till så du hinner med alla frågor.

Hogskoleprovet.se finns fler tips för dig som ska skriva.

Fakta

Namn: Olle Nässén
Ålder: 35
Poäng på högskoleprovet: 2,0
Gör: Systemtekniker och systemadministratör på ett telecomföretag.