12 Dec 2012 kl: 00:00

Han hittar bovar med röstens hjälp

Det första samtalet kom för sju år sen. Det var från Helsingborgspolisen: ’Vi behöver hjälp med en röstanalys, du kanske kan hjälpa oss?’ Efter det fortsatte förfrågningarna att komma. Mina uppdrag handlar om alltifrån narkotikabrott till människosmuggling och mord.

 

Oftast får jag ett samtal från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium: ’Nu dyker det snart upp ett krypterat kuvert till dig’. Jag analyserar inspelningen. Finns någon dialekt? Har personen maskerat sin röst? Jag har utvecklat ett eget röstanalysprogram för att förenkla arbetet. Allt vägs samman till en slutsats, ofta på 20-30 sidor. Ibland har jag även fått vittna i rätten. Vägen hit, till att bli Sveriges enda röstforensiker, har varit krokig. Från början hade jag rockstjärnedrömmar.

Jag kunde härma andras uttal bra, och folk sa att det var för att jag var musiker. Det fanns även lite av en datornörd i mig, vilket jag har haft nytta av. I den vevan sa någon att jag borde läsa fonetik.

 

Fonetiken blev en röd tråd. Min lärare Per Lindblad var en extremt duktig pedagog, så inspirerande. Han drog med mig på fonetikkonferenser där jag träffade så roliga nördar. Samtidigt fick jag försäkringspengar för en axelskada från lumpen. Jag reste till norra Indien och läste tibetanska. Efter det åkte jag runt i bergen i Nepal och spelade in språk och dialekter i byarna. Väl hemma fick jag ett jobb där jag spelade in just dialekter för att träna ett datorprogram i att känna igen olika röster. I samma veva blev jag skickad på jobb i Belgien. Där träffade jag min fru, fick barn och behövde ’ett riktigt jobb’.

 

Jag beviljades pengar för en doktorandtjänst
i Göteborg där en nationell forskarskola i språkteknologi byggdes upp. Jag inriktade mig på rättsfonetik och åkte över till England för att lära mig metoderna. Därför vågade jag tacka ja till röstanalysuppdraget när Helsingborgspolisen ringde mig 2005. Det är viktigt att hänga med i utvecklingen.

 

Just nu lockas jag av kreativa samarbeten. Min kompis svåger är till exempel kirurg i London och arbetar med röstpatienter som har fått cancer på stämbanden, vilket ger dem väldigt hes röst. Ofta är det barn och unga som drabbas, och de tvingas in på många sjukhusbesök. Nu har jag tussat ihop kirurgen med min kollega från Indien som jobbar med appar. De har startat ett projekt där ungarna får varsin i-pod att spela in sin röst med, så att de dagligen kan mejla in filer till sjukhuset. På så sätt får de hjälp mycket smidigare. Sånt gör mig glad.”

 

 

JONAS LINDH

GÖR: Doktorerar i rättsfonetik, undervisar blivande logopeder, driver företaget Voxalys och gör röstanalyser åt SKL.

ÅLDER: 37

BOR: Göteborg

INTRESSERAD AV: Ljudkonst. Vill ta upp musiken igen.