Han gör maskinen som spelar upp dina känslor
18 Apr 2013 kl: 00:00

Han gör maskinen som spelar upp dina känslor

Vygandas Simbelis är doktorand i mediateknologi och interaktiv design på KTH i Stockholm och har de senaste två åren arbetat med projektet Metaphone, en apparat som målar dina känslor. Vygandas är konstnär och för honom är Metaphone framför allt ett konstprojekt som i vår ska presenteras och användas på ett flertal utställningar, bland annat i Paris och på European Media Art Festival i Osnabrück, Tyskland.

 

Träning överförs till en tavla

Så vad är Metaphone för något? Jo, den läser av känslor genom att deltagaren har en boll av vax i sin hand som kommunicerar trådlöst med Metaphone. Bollen samlar via biosensorer in biodata, som hjärtrytm, kroppsrörelser och hudkonduktans, och Metaphone ritar sedan spiralmönster i olika färger utifrån detta. Fem färger används: grön, blå och svart speglar upphetsning och gult och rött är kopplade till hjärtfrekvens. En del av forskningen har också gjorts med hjärnsignaler via EEG där Metaphone översätter hjärnsignalerna till färger på samma sätt. Många kollegor, medstudenter och vänner till Vygandas har redan provat Metaphone. Under de tester som gjorts har deltagarna dansat, sjungit, tränat eller bara slappnat av för att se hur detta överförs till en tavla.

 

Färger som du kan lyssna på

– Alla vill ha en egen tavla som de kan hänga på väggen och flera av mina vänner har en hemma redan. Om deltagaren vet koderna för färgerna kan de sedan läsa av sina eller andras känslor och kroppsliga status från tavlan, berättar Vygandas.

Han har också arbetat med Metaphone och ljud tillsammans med KTH-forskarkollegan Anders Lundström. Då har de delat upp ljudskalan i de fem olika färgerna och därefter översätter Metaphone färgerna till ljud. Metaphone översätter alltså dina känslor eller hjärnsignaler till färger som du sedan kan lyssna på.

 

Häng upp dina känslor

Vygandas tror att arbeta med biodata på detta sätt är väldigt viktigt och ett sätt att förstå både sitt eget och andras inre.

– Biodata är en del av oss alla. Du öppnar upp dig själv för andra genom att hänga dina känslor på väggen öppet för alla att se. Det är ett sätt att exponera ditt inre.

Ambitionen med projektet är just nu enbart konstnärliga, men vem vet, kanske blir detta vårt nya sätt att hänga ut våra känslor i sociala sammanhang.

 

Vill du veta mer om Metaphone? Gå in här.