5 Nov 2008 kl: 00:00

Han ger juridisk rådgivning åt asylsökande

Humanjuridiken har länge varit ett intresse för mig. Tillsammans med en kompis från juristlinjen, som jag även kände sedan tidigare, har jag startat ett företag – Katebi & Ramirez Juridisk byrå. Idén föddes under tiden på universitetet. Från början visste vi inte riktigt vilket område vi ville satsa på, men vi såg att migrationsrätten behöver fler jurister. Vi är beredda att ta in alla som behöver vårt stöd, men vill främst hjälpa utsatta personer som inte har ekonomiska förutsättningar att få hjälp. Svenska staten betalar sådana kostnader, inte den asylsökande själv.

Kanske vill vi göra något annat än vad ”traditionella” jurister vill. Jag har också varit lockad av stora byråer, men kände att jag ville styra över min egen tid. Det är en glädje att få driva eget. Om jag förutom att ha ett intressant arbete lyckas hjälpa någon medmänniska är jag lycklig. Och ska jag orka jobba mycket och länge vill jag känna att jag gör skillnad.

Sommaren 2007 startade vi företaget, men det var inaktivt från början. Vi tog bara in smågrejer under tiden vi pluggade. I framtiden vill jag att företaget får växa. Att vi har anställda och kanske fler delägare, så att byrån kan utvecklas till något annat än den är i dag.

Jag funderade länge på vad jag skulle plugga och var inne på media ett tag, men sedan blev det statsvetenskap. När jag skulle läsa på magisternivå var det väntetid och jag började läsa lite juridik så länge. Sedan började jag på juristlinjen i stället.

När jag inte pluggade lade jag mycket tid på ideellt arbete för Swera, en organisation som hjälper flyktingar. Jag hjälpte till med juridisk rådgivning åt människor som söker asyl. Det stillade mitt behov av att hjälpa andra samtidigt som jag själv fick lära mig något. Jag kommer därför att fortsätta arbeta ideellt för Swera, även nu när jag har min egen byrå. Jag känner att det finns ett behov av människor som lägger en del av sin tid på annat än inkomstbringande verksamhet.

Fast under studietiden behövde jag pengar och jobbade samtidigt i restaurangbranschen. Under åren har det blivit allt från catering till nobelmiddagar, så jag är bra på att fort slänga ihop en riktigt god middag, en god drink och att servera det på ett bra sätt. Folk brukar bli imponerade när jag snabbt dukar av bordet på restaurangvis.

En dröm jag har är att åka till Latinamerika och hjälpa människor på fältet. Att skapa möjligheter för människor där de befinner sig. Min pappa är en förebild för mig inom det området. Han har länge arbetat för Röda Korset och jag har själv sett hur han har jobbat både i Sverige och Latinamerika och hur humanitärt arbete ger en enorm glädje. Men det måste finnas möjlighet för min familj att följa med, så det får bli senare i livet. Nu vill jag vara på hemmaplan för att kunna få ihop familj och jobb på ett bra sätt. Fast det är tajt och tufft att förena familjeliv med yrkesliv. Det gäller att hitta en balans och kunna ha några timmar varje dag för familjen. Och att låta helgerna vara fria från jobb.