10 Feb 2012 kl: 00:00

Han dricker vin på jobbet

Jag jobbade som dj tidigare och spelade mycket utomlands. Varje resa inkluderade en middag med den som hade bokat mig och på det sättet kom jag ofta i kontakt med god mat och dryck, och inte sällan lokala specialiteter. Det gjorde mig mer och mer intresserad av mat och vin och till slut bestämde jag mig för att gå en sommelierutbildning. Jag är nördig på det sättet. Jag gillar verkligen att grotta ner mig i sådant jag tycker om. När jag började utbildningen hade jag inte en tanke på att jag skulle jobba som sommelier så småningom.  

Mitt jobb består dels av konsultation inom dryck och av att ordna vinprovningar, dels av att skriva om vin och mat i olika tidningar. Och så jobbar jag fortfarande en hel del med musik. Ibland kombinerar jag mina yrken genom att arrangera musikvinprovningar. Då får man känna hur vin kan upplevas olika beroende på vilken typ av musik man lyssnar på medan man provar det. Jag gillar verkligen att i stort sett alla blir berörda och har en åsikt om vin. Det är en sådan tacksam produkt som jag dessutom njuter mycket av själv. Samtidigt känns det bra att jag kan kombinera vinprovandet med skrivandet och musiken. Hade jag bara arbetat med vin hade jag säkert tröttnat.

Jag märker ofta att folk tycker att det är lite fult att jobba med alkohol och njutning. Det sticker i ögonen på vissa att jag tjänar pengar på att dricka dyra viner och äta god mat. Många tänker nog att jobbet är dekadent: Att jag sitter och provar viner, pratar snobbigt och röker cigaretter utan filter hela dagarna i en konstnärsateljé någonstans. Det är helt fel. Jag sitter i min studio, som även fungerar som kontor, med tusen kom ihåg-lappar omkring mig. Och även om det finns ett stänk av glamour i det jag gör så är det oftast ganska oglassigt – efter att ha provat nittio viner och tjugo julöl på en provning på Systemet är man rätt slut i både smaklökarna och huvudet.

En baksida med jobbet är att jag får blå tänder av allt vin. Det kan låta banalt men syran sliter så på tand-emaljen. Sedan har vi ju förstås faran för alkoholism. Den ligger ju närmare än om jag inte hade jobbat med alkohol. Min pappa var alkoholist så visst är jag vaksam på det, och även om jag ofta njuter av vin så dricker jag sällan så mycket att jag blir berusad. Det händer att jag funderar på om det jag gör verkligen är meningsfullt, men oftast kommer jag fram till att det är det. Jag försöker få folk att äta och dricka bättre, och att sprida glädje. Det är viktigt.

 

 

ALF TUMBLE

Ålder: 33 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Sommelier, vinskribent, redaktör och musikproducent.
Njuter mest av just nu: Familjelivet.


Från sjukligt blyg till burleskdansös

Efter att ha varit väldigt blyg som barn och tonåring hittade hon sedan sig själv i burleskdansen och rollfiguren Duchess Dubois. Hon älskar att gå upp på scenen och inte behöva be om ursäkt för sig själv.
» Läs Duchess berättelse här!

 

 

Hennes pipor kostar 40 000 kronor

När hon var nio år gammal tillverkade hon sin första pipa, och när hon blev arton började hon arbeta som pipmakare i sin farfars verkstad. Branchen är mansdominerad men det har aldrig varit något problem, Nanna älskar sitt jobb och sina pipor.
» Läs Nannas berättelse här!

 

”Jag spelar bort en månadslön på ett par timmar”

Under studietiden fick Simon upp ögonen för pokerspel online. Idag arbetar han som professionell pokerspelare och jämför sitt jobb med en aktiemäklares, båda gör kvalificerade gissningar och satsar pengar.

» Läs Simons berättelse här!