25 Nov 2010 kl: 00:00

Hämningslös hedonism eller politisk korrekthet? Så här roar vi oss i framtiden

Ella Lemhagens nästa film ”Kronjuvelerna” ser ut att bli den första svenska 3D-spelfilmen. Inspelningen startade i augusti och filmen − som handlar om en ung kvinna som anklagas för inblandning i ett mord och under ett förhör hos polisen berättar sin osannolika, men sanna, livshistoria − har premiär sommaren 2011. Vi undrade:

Vad är nästa steg inom underhållning och upplevelseindustrin? Hur roar vi oss om fem eller tio år?

 

Bengt Wahlström, trendbevakare och framtidsstrateg:
– Mitt svar är ”more of the same” och ”less of the same”. Teknik- och IT-trenden fortsätter med nya möjligheter till allt från internetbaserade doftupplevelser till app:ar som håller koll på om du har några kompisar i närheten som vill dela upplevelser med dig, men också tips i realtid om nya människor som gillar samma saker som du. Parallellt blir det en mottrend mot ”unplugged”. Upplevelser som andas äkta närvaro utan konstgjorda tillsatser, både i natur och stadsmiljö.

 

Stina Oscarson, konstnärlig ledare, Orionteatern:
– Jag tror att förytligandet och den kommersiella kulturen tar mark i form av en jakt på allt mer spektakulära upplevelser. Vi lär få se många nya kulturproducenter som gör beställningsuppdrag. En slags sluten eventkultur, samtidigt som de traditionella institutionerna minskar i betydelse. Parallellt växer det fram en mer politiskt medveten konst i de fria grupperna. Jag är övertygad om att det bland ”verklighetens folk” finns en stark längtan efter en konst som betyder något.

 

Niklas Lundell,  representant för Luger/Live Nation:
– Just i tänkande stund känns det som att det antingen är totalt hämningslös hedonism eller någon form av politiskt korrekt edutainment, ruskigt medveten utbildande underhållning. Så det blir väl förmodligen någon blandning. Tänker mig en typisk upplevelse som en berusad Nobelpristagare med 3D-brillor bland hologram och rörelsesensorer med öronsnäckor med ny men till synes bekant musik. Man är en del av något, men vill fortfarande digga och svepas med.