Halvera studielånet med extrajobb
14 Apr 2016 kl: 00:00

Halvera studielånet med extrajobb

Förutom sena pluggnätter innebär studentlivet också en hel del nöjen och fritid. Mindre roligt är det däremot när det första inbetalningsbrevet från CSN dimper ner i brevlådan drygt ett halvår efter examen. Redan under studietiden kan du begränsa hur stor återbetalningsbördan blir, genom att ta ett extrajobb. Det visar läxhjälpsföretaget My Academys kartläggning av hur extrainkomster under studietiden kan påverka ekonomin efter examen.
– Om du arbetar sju timmar i veckan halverar du din studieskuld, säger Sofia Mörner, rekryteringschef på My Adacemy, i ett pressmeddelande.

Den som tar fullt studielån i tre år har efter avslutade studier en skuld till CSN på 185 520 kronor. För att kraftigt reducera den summan räcker det med att arbeta endast sju timmar i veckan med en timlön på 130 kronor. Då halveras skulden med 50 procent, till 92 760 kronor. Vill man inte alls ta studielån räcker det att arbeta knappt 15 timmar i veckan.
– När det väl är dags att betala tillbaka är nog beslutet att ta ett mindre lån under studietiden mycket uppskattat, säger Sofia Mörner.

Så mycket tjänar du på att arbeta extra under studietiden:
5 timmar i veckan under tre års tid = 38 procent mindre studieskuld
7 timmar i veckan under tre års tid = 50 procent mindre studieskuld
15 timmar i veckan under tre års tid = 100 procent mindre studieskuld