7 Okt 2010 kl: 00:00

Håll dig frisk – 4 udda sätt

Syrebar, saltrum och en infrarödvärmebastu. Vid sidan av Korpen­träning och gymkort finns det lite mer udda hälsovägar att gå. Flummigt? Javisst. Funkar det? Vem vet. Har du inget att förlora kan du ju alltid testa.

 

Syrebar

Den första öppnade i Japan på 1980-talet. I Stockholm finns sedan 2006 Sveriges första syrgasbar, med drop-in för den som känner sig lite hängig mitt i en hård jobbperiod eller rätt och slätt av höstmörkret. Man kan till exempel få sitt syre smaksatt med banan, äpple, ananas eller kiwi. Ska vara uppiggande, och det finns speciella kurer med syre­behandling av huden.

Saltrum

Kallas även haloterapi. Riktar sig, förutom till den som har astma eller vill rena luftvägarna, till stressade eller den som har svårt att sova. Har funnits länge i Östeuropa och har nu ploppat upp i Sverige i Vilhelmina, Rosersberg, Säffle och nu senast i Stockholm.

IR-bastu

Tja, är vad det låter som, en bastu med infraröd värme. Håller låg temperatur (40-60 grader) och är tänkt att ge samma värmekänsla som den man får ute i solen. Något att ta till när hösten blir för ruggig? Verkar finns lite varstans i landet.

Fiskpedikyr

För den som vill fräscha till fossingarna och känna sig ompysslad finns det nu en metod som redan är poppis i Japan, Turkiet och Kina. Nämligen den att låta små kangalfiskar mumsa på den döda huden. Mer äventyrligt än att ta till fotfilen i alla fall. Finns i Malmö.

Text Malin Sund, malin.sund@shortcut.nu