Haffa sommarjobbet redan nu – så gör du
11 Feb 2016 kl: 00:00

Haffa sommarjobbet redan nu – så gör du

Vårterminen är i full gång med tentor och projektarbeten som avlöser varandra. Att söka sommarjobb mitt i allt plugg är kanske inte högst upp på din prioriteringslista.

Men det finns skäl att tänka om, i alla fall om du vill ha ett relevant jobb för din utbildning. Det säger Jens Nordquist, operativ chef på Academic Work som är specialiserade på rekrytering av studenter och akademiker i början av karriären.

Så många studenter jobbar gratis i Sverige.

– Det är absolut hög tid att söka nu. Faktum är att många företag börjar planera sina sommarscheman redan i januari för att säkra hur de ska täcka upp, säger han.

När du väl tar dig tiden att sätta dig med din ansökan finns det många knep att ta till för att få ett jobb som matchar din utbildning, berättar Jens Nordquist. Steg ett är att uppdatera ditt cv och ditt personliga brev.

– Ett misstag många gör är att försöka få med allting i sin ansökan, men det är få rekryterare som har tid att läsa så mycket information i varje ansökan. Ett cv ska vara max två sidor och brevet ska helst inte vara längre än tre fjärdedelars sida, säger han.

”Det perfekta sommarjobbet kan finnas på ett företag, en organisation, myndighet eller i en bransch som du inte alls har tänkt på”

Många tenderar också att upprepa samma information i cv:t och i brevet, förklarar han.

– I ditt cv ska det stå vilka erfarenheter du har och i brevet ska det framgå vad du lärt dig och vilka egenskaper du har fått av det som står i cv:t.

Söka jobb: 6 saker du alltid behöver tänka på.

När det väl är dags att börja skicka in ansökningar tycker Jens Nordquist att det alltid är bra att ringa upp rekryteraren eller personalchefen för att få en personlig kontakt också.

– Det visar att du är ambitiös och framåt och många gånger underlättar det för rekryteraren också. Det kan hända att de bokar in ett möte med dig på en gång, säger han.

För att hitta ett jobb som matchar din utbildning och inriktning tipsar Jens Nordquist om att bredda perspektivet på en gång och våga tänka utanför det uppenbara.

– Det är lätt att låsa sig till visa arbetsgivare. Men det perfekta sommarjobbet kan mycket väl finnas på ett företag, en organisation, myndighet eller i en bransch som du inte alls har tänkt på. Glöm inte att titta på arbetsförmedlingen. Kommuner behöver också ingenjörer och IT-tekniker – och även IT-konsultbolag har ekonomiavdelningar, säger han.

Hittar man inte ett jobb som överensstämmer precis med det man studerar finns dock ingen anledning att deppa, tvärtom kan det vara bra.

– Överlag är att all erfarenhet meriterande för akademiker. Och alla jobb kan leda till bra kontakter, erfarenheter och referenser som leder dig lite närmare till det du verkligen vill göra, säger Jens Nordquist.