Hacka din morgon: 10 tips för mer energi
9 Nov 2015 kl: 00:00

Hacka din morgon: 10 tips för mer energi

Sajten Lifehacker har satt ihop en lista på hur du åter ger morgonstund guld i mund:

1. Gå och lägg dig i tid

Självklart? Ja, men vi lär tyvärr inte alltid som vi lever. Ta reda på hur många timmars sömn du behöver för att vakna utvilad – och se till att få dem.

2. Skapa en avslappningsritual

Släck lamporna, tänd levande ljus och byt om till något bekvämare. Gör om ditt hem till ett avslappningscenter en timme innan du ska sova. En varm dusch och lite rykande ört-té kan vara precis vad som får dig i rätt stämning.

Sömnforskaren: Du jetlaggar dig själv – varje helg.

3. Använd sovmask

Enkelt men effektivt. Låt dig skjutas in i melatoninberusad REM-sömn genom att stänga ute alla störande ljus från gata, sol och måne.

4. Motstå suget efter tupplurar

Du ska vara trött när det är dags att sova, så enkelt är det. Undvik därför den där tuppluren på soffan efter jobbet om det går. Powernaps är förmodligen okej, men håll dem korta.

5. Undvik stressande samtal på kvällen

Det mesta kan vänta till morgonen därpå, och det brukar oftast gå att tänka klarare på ämnet efter en natts sömn.

Morgontrött? Prova någon av dessa prylar!

6. Ät inte sent på kvällen

Undvik sena måltider och den klassiska kvällsmackan. Äter du för nära inpå sömnen kommer magen att ha fullt upp med att bryta ned maten när den egentligen ska vila.

7. Drick inte alkohol

En vanlig tankevurpa är att man slappnar av och blir trött av alkohol, det kan förstås vara sant, men alkoholen stör också sömnen och gör det svårare att gå upp morgonen där på.

8. Ändra din attityd till morgnar

Kulturellt är vi tränade till att se morgnar som något jobbigt. Bryt vanan genom att sluta tänka negativt och i banor som ”jag fungerar inte innan jag får mitt kaffe”. Får du din sömn så fungerar du nog finfint.

9. Börja dagen med en promenad

Finns det något mer rogivande än att starta dagen med en promenad till soluppgången? Följ kroppens naturliga dygnsrytm och kom igång i takt med solen.

10. Förbjud snoozeknappen

Snoozefällan har vi alla gått i. Känslan av att somna om kan vara drömsk, men det är inte någon kvalitetssömn direkt. Skippa snoozeknappen helt och gå upp så fort klockan ringer.

Behöver du fler tips? Se hit!