Guide: Tre tips till dig som ska starta eget
7 Jun 2016 kl: 00:00

Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

1 KUNSKAPEN

Ju mer kunskap du har, desto säkrare kommer du att känna dig när du är dags att skapa en affärsplan, göra en budget och välja företagsform.

✓ Gå en utbildning. Kurser i entreprenörskap och att driva företag finns på många olika nivåer; från kvällskurser hos kommunen och komvuxutbildningar till gedigna högskoleprogram.

✓ Gör research. På nätet finns mängder av bra läsning för dig som vill starta eget. Exempelvis är myndighetssajten verksamt.se en tillförlitlig källa.

2 KRAVEN

Beroende på vilken företagsform du väljer och typ av verksamhet krävs olika registreringar och tillstånd. Här är några generella kom ihåg-punkter:

✓ Skatteverket. Hos Skatteverket registrerar du verksamheten, ansöker om godkännande för F-skatt samt anmäler dig som arbetsgivare och för momsregistrering.

✓ Bolagsverket. Nästan alla företagsformer måste registreras hos Bolagsverket. Men för en enskild näringsidkare är det dock i de flesta fall frivilligt, kolla Bolagsverkets hemsida för mer information. Registrering av aktiebolag kräver bolagsordning, stiftelseurkund och bankintyg som visar att aktiekapitalet är inbetalt.

✓ Patent. För att skydda innovationer, design, varumärken och liknande vänder du dig till Patent- och registreringsverket.

✓ Egenanställning. Vill du frilansa men inte starta eget företag? För dig som vill “gigga” kan du ansluta dig till ett egenanställningsföretag, som sköter det administrativa för dina uppdrag mot viss provision.

3 KAPITALET

Här är några finansieringsformer att titta på för dig som inte har ett fett sparkonto:

✓ Banklån. Kräver bland annat en bra affärsplan, någon form av säkerhet samt att du kan betala ränta och amorteringar.

✓ Sådd- och riskkapital. Insatser som finansiären gör i aktiebolag med stor tillväxtpotential för att få en framtida avkastning.

✓ Crowdfunding. Låt allmänheten säga sitt om din affärsidé. Det finns ett gäng plattformar för crowdfunding där du kan registrera dig och söka investerare.