29 Okt 2012 kl: 00:00

GUIDE: Så lyckas du på jobbmässan

Måndagen 29 oktober kör Futurecareer igång i Stockholm. Futurecareer är en karriärmässa som anordnas av Metro och Universum där syftet är att para ihop lämpliga kandidater med rätt arbetsgivare. Den kommer även till Göteborg 29 november.

 

För att lyckas på mässor av liknande slag gäller det att förbereda sig så du och arbetsgivaren kan få ut det bästa av mötet.

 

Här tipsar Unionen, som finns på plats, vad du bör tänka på:


1. Vad är ditt mål med mässan?
Att sätta tydliga mål för mässan hjälper dig fokusera när du väl är på plats. Tänk över varför du är där: vill du få ett jobberbjudande eller bara mingla lite? Det är avgörande för hur din Elevator Pitch kommer att se ut (se punkt 2).

 

2. Slipa på din Elevator Pitch
Idén bakom begreppet Elevator Pitch är att du under tidsrymden av en hisstur ska kunna sälja in dig själv och din kompetens. På högst 30 sekunder ska du kunna förmedla vem du är, vad du gör och varför det är intressant för den du talar med. En bra Elevator Pitch fungerar lite som ett visitkort – den är alltid bra att ha till hands.

 

3. Så får du någon att gilla dig på 30 sekunder. Var trovärdig. På vilket sätt är du rätt person? Formulera redan nu korta argument kring din egen kompetens och person som ökar din trovärdighet inom ditt yrkesområde.

 

4. Var rakt på sak. Lyssnaren vill så fort som möjligt ha svar på frågan ”What’s in it for me?”. Vad vinner arbetsgivaren på att anställa just dig? Var snabb med att väcka nyfikenheten hos lyssnaren genom att gå rakt på sak och berätta varför just du är det bästa valet.

 

5. Var glad. Det är lätt att bli nervös när vi möter en potentiell arbetsgivare. Glöm inte bort att le och lägg gärna namnet på den du talar med på minnet.

 

6. Ha dina handlingar redo
Den sista punkten är kanske också den mest självklara – glöm inte dina ansökningshandlingar. Se till att du har ett uppdaterat CV och ett kortfattat men informativt personligt brev.

 

Läs mer om Futurecareer här.

Läs också:

8 intervjufrågor DU bör ställa

Så snackar du dig till jobbet

5 tips – undvik klyschfällan i ditt CV