Guide: Hur väljer jag rätt utbildning?
7 Jul 2020 kl: 00:00

Guide: Hur väljer jag rätt utbildning?

1. Vad intresserar dig?

Utgå från dig själv och fundera på vad som intresserar dig och vad du är bra på. Det viktigaste är att du väljer något som inspirerar dig och som du tycker är roligt. När du vet detta är det lättare att hitta en utbildning som passar dina intressen och egenskaper. Det du sedan vill jobba med brukar visa sig på vägen när du får mer kunskap inom det ämne du väljer att studera. För att göra det lättare kan du ställa dig själv frågor som exempelvis: Vad tyckte du vad roligast i gymnasiet? Vad får dig att gå igång? Vad VILL du göra? Vad vill du INTE göra? 

 

2. Läs på

Det är svårt att välja vad man ska studera om man inte vet vilka alternativ som finns. Se till att läsa på ordentligt och skaffa dig information om vilka olika områden och inriktningar som går att utbilda sig inom. Kontakta studievägledaren på institutionerna som utbildningarna hör till. De hjälper dig att svara på frågor om utbildningarna och vad de kan leda till gällande bland annat jobb, lön och möjligheter utlandsstudier. Ta reda på möjligheterna! 

 

3. Se möjligheter 

Försöka att inte bara ha en utbildning i centrum. Se till flera möjligheter och försök se dig omkring till andra högskolor – var eventuellt beredd på att flytta. Antagningspoäng varierar från skola till skola, se till att kolla upp och ansöka till fler lärosäten för att öka dina chanser att komma in.

 

4. Hur vill du att din studietid ska se ut?

Hur vill du bo? Vilket studentliv finns i staden? Vill du plugga på distans? Heltid eller deltid? Vill du ha möjlighet att studera utomlands? Att kolla upp andra faktorer som är viktiga för dig när du ska välja skola är något du bör göra innan du tar ett beslut. På www.antagning.se kan du filtrera dina sökningar och bara få upp alternativ passar dina önskemål.

 

5. Lista favoriterna 

När du vet vad som intresserar dig och har information om vilka utbildningar som finns inom just det ämnet är det läge att göra en lista över de alternativ du gillar mest. Låt både hjärta och gärna vara med och bestämma. Tänk på framtiden när du rankar men glöm inte bort att välja något som just du brinner för. Börja med detta i god tid så att du kan återvända till listan och hinna känna efter vad som passar bäst.

 

6. Osäker? Börja med en kurs!

Om du inte är helt säker på vad du vill studera och inte är redo att hoppa på ett helt program (vilket låter klokt), testa att läsa en kurs inom det område som intresserar dig. Dels får du en känsla av hur det fungerar att studera vid universitet samtidigt som du får känna på hur just detta ämne passar dig. Känns det rätt? Då är du redo för att hoppa på programmet till nästa antagning!

 

7. Var ute i god tid

Många lärosäten har ett sista ansökningsdatum. Kom ihåg att ansöka i god tid innan sista ansökningsdag och att rangordna dina utbildningar efter den ordning du helst vill läsa dem. Att sitta med detta i sista timmen innan ansökan stänger är inte roligt för någon. Glöm inte, man får ändra sig – flera gånger. Alla erfarenheter du skaffar dig under livet är ett steg mot att hitta rätt. Försök att inte vara rädd att du valt fel, känns det rätt så kommer det säkert vara det!