Gör som Tamisha – skapa din egen karriär!
3 Dec 2013 kl: 00:00

Gör som Tamisha – skapa din egen karriär!

Tamisha Kindberg ärfödd och uppvuxen på den karibiska ön Antigua och har en civilekonomexamen från University of The West Indies. Under många år gjorde hon karriär inom internationell handel, först på handelsministeriet på Antigua och senare inom WTO, innan hon för tio år sedan flyttade till Sverige.

– Jag träffade min man på Antigua där han jobbade på ett svensk företag. När vi märkte att kärleken höll bestämde jag mig för att flytta med till Sverige, och Umeå, berättar hon.

 

Eftersom Tamisha är civilekonom och hade många års erfarenhet bakom sig trodde varken hon eller hennes man att det skulle vara några problem för Tamisha att få jobb i Sverige.

– Tyvärr hade vi fel. Jag hamnade i facket invandrare och det kändes som att min kompetens inte spelade någon roll alls.

 

För att förbättra chanserna att få jobb bestämde sig Tamisha för att ta en svensk masterexamen i företagsekonomi. Dessvärre hjälpte inte det heller. Så i rist på jobberbjudanden ordnade Tamisha en praktikplats på Länsstyrelsen. Samtidigt hade tiden i Sverige hunnit ge henne en idé om vad hon skulle göra härnäst. På eget initiativ startade hon ett projekt för att öka tillgängligheten av information till nya svenskar.

 

Umeå kommun köpte Tamishas idé och gav henne en projektanställning. Några år senare, när Tamisha och hennes man flyttade till Gnesta utanför Stockholm, tog hon återigen sitt öde i egna händer. Denna gång på Svenska jägareförbundet.

– Min man är jägare och introducerade mig för de svenska skogarna. Jag som är en storstadstjej hade ingen aning om hur mycket jag skulle uppskatta naturen.

Genom Jägareförbundetville Tamisha hjälpa nya svenskar att komma in i samhället. Sagt och gjort, i dag har hon det övergripande ansvaret för integration- och mångfaldsfrågor på Jägareförbundet, en helt ny tjänst.

– Genom att integrera nysvenskar och andra grupper i friluftslivet kan vi hjälpa dem med sociala nätverk, bättre hälsa och gemenskap, vilket är förutsättningar för att kunna komma in på arbetsmarknaden, säger Tamisha, som nu vill råda andra att våga skapa sina egna förutsättningar.

 

– Det är viktigt att vara nyfiken och öppen, annars begränsar man sig bara. Våga prova dig fram och var inte rädd för att vägen inte är utstakad eller ser ut exakt som du föreställt dig. Det finns någonting större därute som väntar på dig!

 

 

TAMISHA KINDBERG

GÖR: Strategisk kommunikatör och mångfaldsansvarig på Svenska jägareförbundet.

UTBILDNING: Civilekonomexamen, University of the West Indies och Handelshögskolan vid Umeå universitet.

KARRIÄRTIPS: Var nyfiken och öppen, annars begränsar du dig.

 

 

Läs också:

7 sätt att behålla motivationen

Har du koll på rekryteringstrenderna?