1 Mar 2008 kl: 00:00

Gör om din karriär

Vare sig du är nybakad eller mitt i karriären. När man är fast i vardagen rullar dagarna stannar man sällan upp och funderar över sin situation, vad man egentligen vill och hur man ska nå dit. Här kommer fyra steg för dig som behöver en push i annan riktning.

Se inåt

Sätt dig själv under lupp och analysera vad du föredrar utifrån hur ditt arbetsliv sett ut hittills. Tänk tillbaka på dina olika jobb eller studier och reflektera över arbetsuppgifterna, kollegerna, arbetsmiljön och företagsklimatet.

  ●   Vad tyckte du om?

  ●   Vad hatade du?

  ●   Vilka av dina kvalifikationer är du stolt över?

  ●   Vad kännetecknar en bra arbetsplats och tjänst enligt dig?

Hitta rätt

Utifrån det du förhoppningsvis har lärt dig om dig själv genom att se inåt, hur bra passar din nuvarande arbetsplats dig? Trivs du med dina kolleger? Chefen? Arbetsuppgifterna? Kommer dina talanger till sin rätt? Har dina önskemål om drömjobbet ändrats över tiden?

       Om svaren på dina frågor lutar åt att du borde byta jobb hur hittar du rätt? En början kan vara att kolla om de företag du kan tänka dig att söka till har hemsidor. Ibland står det om företagskulturen och deras värdeord på hemsidan. Ännu bättre är att hitta någon som arbetar inom företaget som kan ge sin personliga åsikt. Företagens värdeord stämmer inte alltid överens med verkligheten.

Tänk som en arbetsgivare

När du har funnit några drömarbetsplatser är det dags att försöka se dig själv utifrån arbetsgivarens perspektiv. Tänk dig att den rekryteringsansvarige har hundratals ansökningar att gå igenom, och måste välja dig eller sortera bort dig på tio sekunder.

Nyckeln till att tänka som en arbetsgivare är att fokusera på det som är relevant för den aktuella tjänsten och företaget. Gå igenom ditt cv och omorganisera om det behövs, det viktigaste ska stå först och tydligast. Är ditt brev skrivet så att arbetsgivaren lätt kan se dig på tjänsten?

       Förutom att cv:t självklart bör vara enkelt, lättläst och utan stavfel ska det ropa: ”Jag är kvalificerad, har erfarenheten och entusiasmen ni behöver!”

Skapa dig ett team av rådgivare

Åsikter utifrån är också viktigt när det är dags att ta en funderare över din framtida arbetssituation. Har du satt för låga mål? Besitter du egenskaper och kvalifikationer som du inte själv har tänkt på? Ofta glömmer man själv bort viktiga erfarenheter som skaffats utanför arbetet.

       Samla folk som du känner och litar på till ditt team, men hoppa över dem som är hopplöst partiska. En bra rådgivare stöder dig, men kan också ge kritik och ställa tuffa frågor. De ska kunna hjälpa dig att se dina styrkor och svagheter. De bör kunna ge råd om hur du ska komplettera eller kompensera för luckor som du kanske har i utbildning, kompetens eller erfarenhet. Ditt team kan hjälpa dig att förbättra ditt cv och komma på hur du kan se till att synas i konkurrensen.

Om du går igenom alla steg och kommer på att du trivs bra där du befinner dig just nu tro inte att du slösat bort din tid. Den dagen du är redo för att gå vidare kommer du vara bättre förberedd. Och kommer du fram till att du trivs bra i vardagen så är det en gåva i sig. God jul och gott nytt år!

Juliana Alonso Källa: businessweek.com