Google hetast bland talangerna – igen
9 Okt 2014 kl: 00:00

Google hetast bland talangerna – igen

Resultaten från Universums årliga undersökning Karriärbarometern, där nästan 24 000 unga akademiker tycker till om jobb och karriär, har precis trillat in. När det kommer till drömarbetsplatsen är det Google gånger tre som gäller. Att it-jätten toppar listan hos studenterna inom såväl ekonomi och teknik som data/IT är inget som förvånar.

– Google associeras starkt med innovation, en kreativ arbetsmiljö och utmanande arbete, egenskaper som Sveriges young professionals* värderar högt när de väljer arbetsgivare, säger Universums employer branding-specialist Susanne Grossauer i en kommentar.

Andra aktörer som går starkt framåt i rankingen återfinns i byggbranschen och bland teknikkonsulterna, med företag som Sweco och ÅF i spetsen. Den sistnämnda ökningen uppges slå mot tillverkningsindustrin.

– Det faktum att allt fler ingenjörer nu verkar föredra en karriär som konsult kommer att göra det ännu svårare för industriföretagen att locka till sig talanger med rätt kompetens, vilket på lång sikt hotar hela deras verksamhet.” påtalar Susanne Grossauer.

En annan bransch som kämpar i motvind för att locka till sig unga talanger är energibranschen. Här börjar det skönjas en rejäl svacka efter en tids stormighet.

– Man har misslyckats med att framställa sig som en innovativ framtidsbransch, avslutar Susanne Grossauer.